Jakou GSM bránu?

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2009 09:09

Řízením osudu jsem se stal místopředsedou společenství vlastníků bytových jednotek a postupně odhaluji různé kostlivce ve skříni. Jedním z nich je kolaudační protokol nového výtahu a v něm seznam závad. Jednou z nich je chybějící možnost dovolat se v případě poruchy na nějakou vyprošťovací službu, neboť:

Dle „ NAŘÍZENÍ VLÁDY 27/2003 SB“ kterým se stanový technické požadavky na výtahy musí být –cituji: Klec výtahu musí být vybavena obousměrným dorozumívacím zařízením umožňujícím spojení se stálou vyprošťovací službou.

A protože se mi nechce platit pětikilo měsíčně Telecomu, uvažuji o nějakém spojení přes GSM - konkrétně mě napadl Vodafone s jejich tarifem odepiš za 12 Kč měsíčně - což má jednu nevýhodu - musíme pořídit GSM bránu. Dle vyjádření výrobce výtahu - Schindler je kabina výtahu vybavena dorozumívacím zařízením připojitelným na běžnou tel. linku, takže GSM brána by se musela tvářit jako obyčejná tel. linka.

Můžete mi někdo takovou bránu (co nejlevnější samozřejmě) doporučit? Jo a musí zvládat 1800 MHz (kvůli Vodafone), ale to dnes předpokládám všechny.
V práci mámě nějakej starej křáp (vevnitř je napsáno Elvia GSM-CON/22-0), znáte to někdo? Je to použitelné pro naše účely?

Jo a kdyby se tu našel nějaký šikovný zámečník, elektřikář, který by byl schopen provést opravy dalších závad, tak budu rád.

1., Revizi hl. přívodu výtahu provádí elektrikář s oprávněním.
2., Strojovna výtahu musí být zajištěna takovým zámkem aby osoba uvnitř zamknutá mohla strojovnu zevnitř otevřít bez klíče. ( jedná se o zámkovou vložku – z jedné strany se strká klíč a druhá strana je vybavena zabudovanou páčkou na otvírání).
4., Oprava okna , pantu – práce pro zámečníka.
5., Pravděpodobně se jedná o přemístění vypínače, aby osoba která vstupuje ke strojovně výtahu nevcházela do neosvětleného prostoru – práce pro elektrikáře.

Jak to tak vidím tak Schindler nebyla úplně nejlepší volba. Byli nejdražší, slibovali že kabina výtahu bude větší (není), za servisní služby (ještě v rámci záruky) si účtují docela velké peníze,... :(
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 9. 3. 2009 21:18

Co se tyce te brany, staci jakakoliv levna. Z novych vychazi nejlevneji asi Ateus ovsem pocitej s cenou kolem 5-6 tis.
Levnejsi brany maji vesmes analogovy vystup (jako analogova tel. linka) a naopak drazsi mivaji uz spis isdn coz ty nepotrebujes.
Ty levne brany ale nemaji zalozni akumulator takze po vypadku napajeni nejdou. U vytahu by to asi chtelo nejakou se zaloznim akumulatorem a nebo zalozni napajeni dobastlit (pomerne jednoduche- brana se napaji stejnosmernym napetim).
Usetrit by se dalo i nakupem brany v bazaru (kolem 1500 Kc) ale tady to chce koukat jestli jsou dualband. Nektere stare muzou byt i pouze 900 MHz.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 9. 3. 2009 21:50

Díky za tipy. Abych pravdu řekl, tak hlavní motivací je splnit zákonné podmínky a v těch se o záložním napájení nemluví :D
Beztak má dneska každej mobil a je to bytový dům, tak nehrozí, že tam někdo zůstane celej víkend :)

Nemáš tip na nějakej bazar, kde by tu bránu mohli mít?
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Junior

Odeslat příspěvekod Fido+ 10. 3. 2009 00:21

Tak to se priznam ze v tuhle chvili nemam. Ale zkus treba aukro. Tohle by mohlo stacit: http://www.aukro.cz/item576710486_gsm_brana_dual.html

Jinak mas pravdu. Mozna by se ta podminka dala splnit (ted placam, moc o tom nevim) i cedulkou s telefonnim cislem na vytahovou pohotovost uvnitr vytahu, pokud tam je signal (vytahy byvaji casto faradayova klec).
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 3. 2009 06:30

Klec výtahu musí být vybavena obousměrným dorozumívacím zařízením

...tohle cedulka asi nespraví :(
PatrikChrz
Junior

Odeslat příspěvekod Anakunda 10. 3. 2009 08:52

U nás v baráku to takhle je ošetřeno už roky a zatím nikdo žádnou pokutu neplatil.
Strejda dělá do výtahů a tuhle věc před roky řešil ale už si nepamatuju jakou bránu volil. Je to ale tak jak píšeš ale v mnoha případech tomu tak není (riziko vlastníka nemovitostí)
Anakunda
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 3. 2016 15:27

Byl jsem dotázán, jak jsem to nakonec vyřešil. Takže koupil jsem přes eBay od nějakého Němce GSM bránu, která se umí tvářit jako pevná telefonní linka. To se připojilo do výtahu, dovnitř se dala SIM karta Vodafone s nulovým tarifem.
Nakonec jsme vyřešili i to záložní napájení - klasická počítačová UPSka mezi zásuvku a GSM bránu. Už několik let to funguje.
PatrikChrz
Junior