Dobrý den,
prošel jsem už zdejší diskuze i oranžový ráeček a instrukce. Toto srovnání už na fóru je, ale bylo záhy začeno pro nedodržení parametrů dotazu. Proto ho začínám znova, ale může se pokračovat i ve starém, pokud to jde, at neni duplicita. Zamčená diskuze zde: http://forum.mobilmania.cz/viewtopic.php?f=2&t=1191022
Vybírám pro přítelkyni z těchto dvou telefonů: Huawei Honor 2 a LG Optimus 4X HD. Nakonec jsme ještě vyřadili Nexus 4, protože se nelíbil, (další pro a proti Nexusu 4 nechme prosím stranou), LG L9 kvůli malé paměti (4 GB, dostupné 2,3 GB) a Xperii S z obavy o výdrž (2jádro a baterie jen 1750 mAh).
Oba se jí líbí, ale LG víc. Parametry známe, porovnání v katalogu a porovnání cen jsem přečetl i několik recenzí, i uživatelských. Přesto bych ocenil zkušenosti majitelů s ohledem na následující požadavky:
- dobrá výdrž - 2 dny při slabším používání, ale rozhodně 1 den s přehledem od rána do večera, bez toho, že budeme nabíjet 2krát denně.
- obstojný foťák. Na focení máme foťák, ale když nebude po ruce, chceme, aby z mobilu vylezly obstojné fotky, aspoň s určitou měrou detajlů, světelností a hlavně aby nebyly neostré. Na megapixelech nezáleží.
- telefon by se neměl sekat, nemělo by se příliš čekat na dokončení operací, atd. Vybíráme 4jádro. Chápu, že nejde o počet jader, ale odladění systému. Náročné hry hrát nebudeme, takže 4jádro možná ani nepotřebujeme, ale po zkušenosti s Wildfire S už chceme jiný komfort používání. Ano vím, že Wildfire S je v jiné cenové i výkonnostní třídě.
- chtěli bychom odolné sklo displeje. U LG se někde tvrdí, že odolné neni a snadno se poškrábe. Nechceme pouzdro, ani fólii.
- nechceme a nebudeme rootovat a nahrávat alternativní ROMky
- chceme ukládat i aplikace na SD kartu bez nutnosti rootu
- chceme možnost upgradu systému na 4.1 a nejbližší další verze po 4.0 ICS.
- hodila by se dioda na oznamování událostí.
- Prosím NEpište mi odpovědi typu: jestli chceš ušetřit kup si Honor protože je levnejší. Rád dám o 2 tisíce víc za LG, pokud bude lepší než Honor.
- NEnabízejte mi jinou volbu, než tady zmíněnou, dostali bychom se úplně jinam. Vybíráme z LG 4X HD a Honoru 2. Děkuji.
U obou mobilů byl foťák nezřídka kritizován. 1 uživatel chválil foťák u Honoru 2. Ten má BSI. Fotit za špatného světla příliš nebudeme, ale BSI by mohlo být příjemné. Nevím, nakolik moc pomůže a nakolik je to jen marketingové lákadlo. To samé HDR u LG. Přesto, že ho LG má, tvrdí se o něm, že fotky jsou spíš jen zesvětlené, než že by šlo o skutečné HDR.
Výdrž je asi bolestí všech smartfonů obzvlášť těch výkonných. Baterie přes 2000 mAh, ale žravý procesor a veký displej. Nebo 2jádro, 3,5 palce display a baterie 1500 mAh je asi nastejno.
Dál mě nic nenapadá. Podle potřeby případně upřesním nebo doplním.
Děkuji.