Výběr mobilu - Android do 4" pro školáka 10 let

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod milanhk 25. 9. 2014 11:07

Jaký mobil s Androidem byste doporučili pro desetiletého kluka? (předpokládané použití na tel+sms, mp3, internet, hry, trochu toho focení ...)
Úhlopříčka displeje by rozhodně neměla překročit 4", naopak RAM by měla být 1GB, úložiště alespoň 8GB. Problém je, že dneska většina nových modelů má úhlopříčku hodně nad ty čtyři palce a menší jsou jen ty lowendy s malou pamětí, méně kvalitním displejem apod.
Požadované parametry splňuje v podstatě snad jen SGS III mini, případně v "přetaktované" VE variantě.
Pokud bych (ač nerad) slevil z nějakého parametru, pak by se dalo akceptovat úložiště 4GB, ale naopak bych určitě nezvětšoval úhlopříčku. Tím by se do výběru dostala třeba Xperia M, ale třeba z HTC nebo LG nebo Huawei se mi tam nic rozumného "nevejde" kvůli displeji. Nevím, jestli experimentovat s něčím jako třeba Gigabyte Roma nebo nějaké Prestigio či jiné (mobilově "exotičtější") značky.
Ten S III mini taky není ideál a má svoje mouchy (starší kousek, slabší baterie, atd.), ale nějak zatím nevidím, co by se s ním dalo srovnat.

Nějaké tipy a návrhy? Cena by neměla nějak výrazně překročit 4000Kč, ale rozhodující faktor to není.

Pro úplnost dodám, že sám jsem relativně spokojeným uživatelem SGSII a zatím ho nehodlám vyhodit nebo "předat".

Předem díky za inspiraci.
Naposledy upravil milanhk dne 25. 9. 2014 12:07, celkově upraveno 1
milanhk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 25. 9. 2014 11:22

Je tam ještě Galaxy Ace 3, ale ten není v CZ distribuci, ale nabídne třeba LTE a přesun aplikací na SD kartu.

Stejně bych bral ale Sony Xperii M, hlavně díky rychlosti oproti Samsungům,
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod Žulda 25. 9. 2014 11:31

Kluk (12) má S3 Mini, hraje na tom pár her, poslouchá mp3, kouká na YouTube a občas i volá :) a je spokojený. Já ho mám taky, za rok a čtvrt používání jsem ho nemusel ani jednou resetit do továrního nastavení, používám dost aplikací, navigaci, všechno funguje. V létě jsem měnil baterii za novou originální. A kdyby byl zájem, budu ho prodávat, dneska si jedu pro nový mobil. Je v záruce do (myslím) června 2015.
Žulda
Junior

Odeslat příspěvekod milanhk 6. 10. 2014 11:21

Díky za názory a odpovědi, i když se jich nesešlo mnoho. Ale to je pro mě zas jen dalším potvrzením toho, že tahle kategorie je poněkud opomíjená a zanedbávaná - tzn. nepříliš velký a přitom (relativně) slušně vybavený Android za rozumnou cenu.
Např. když vezmu např. Galaxy Ace 4, tak má parametry stejné nebo horší (RAM) než jeho o dvě generace starší předchůdce Ace 2.
A protože opravdu nechci jít nad ty 4" úhlopříčky, tak ve výběru pořád zůstávají jen dva kandidáti - Xperia M nebo SGS III mini VE.
Na rozmyšlenou je ještě pár týdnů, ale asi vyhraje ten Samsung - pokud se neobjeví nějaké doporučení nečeho, co jsem při vybírání přehlédl, nebo nějaká novinka, která bude zapadat do požadovaných parametrů.
milanhk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ramses33 6. 10. 2014 11:37

Proč trváš na co nejmenší úhlopříčce displeje ?
Mé zkušenosti jsou právě opačné.V tomto věku jim telefon slouží jako centrum zábavy a vyžadují co největší displej. Volání je pro ně okrajová záležitost.
ramses33
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod Nery 6. 10. 2014 11:56

Galaxy Ace3 je stále v nabídce Vodafonu. Myslím, že by byl vhodnější než SIII mini.
Nery
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Spaidy96 6. 10. 2014 12:17

Sg s3mini je totální křáp.Špatná výdrž,neustále se seká i při běžném používání. Stačí se podívat na fórum o tomto telefonu.Poprvé registrují ze jej někdo chválí ale to bude výjimka potvrzující pravidlo.Nechtěl bych jej ani zadarmo.
Spaidy96
Junior

Odeslat příspěvekod xtonda 6. 10. 2014 19:57

Ace 3 v LTE verzi, který prodává Vodafone, je rozhodně výkonnější a celkově leší volba než SIII mini.

Fajn je S4 mini, ale ten už je dražší, česká distribuce cca 6500 - 7000.

Jinak taky nechápu to lpění na úhlopříčce do 4".
xtonda
Junior

Odeslat příspěvekod milanhk 7. 10. 2014 08:45

Podporu LTE neberu jako parametr, který by byl nějakým relevantnějším plusem.
V čem je jinak Ace 3 lepší oproti SGS3mini? RAM je stejná, úložiště poloviční, displej stejná velikost a rozlišení ale "obyč.TFT" (neříkám že AMOLED je nejlepší na světě. ale horší není), procesor sice nepatrně novější výrobní technologie, ale jednojádro, takže plusmínus podobné. Baterie nominálně stejná, v základu u obou stejný Android 4.2, stejná brzda v podobě TouchWizu, stejný výrobce, takže (statisticky) stejná nebo velmi podobná kvalita výrobního zpracování .... celkově mi ten Ace 3 připadá horší a nikoliv lepší.
Ostatně i v "Katalogu mobilmanie" je Ace hodně vzadu za SGSiiiMini - i když to hodnocení tam je tak trochu "od boku", ten rozdíl tam je markantní (a to je navíc hodnocení původního SGSiiiMini, tedy i8190, přičemž já uvažuji o VE, tedy i8200 - ten v katalogu zatím není).
Otázku úhlopříčky jsem snad jasně definoval už na začátku; chápu, že někomu může vyhovovat velká placka, ale někdo prostě za stejně důležitý parametr považuje z různých důvodů kompaktnost (sportovní a venkovní aktivity, ovladatelnost, skladnost ...), tak bych se držel původního vymezení úvodní otázky (ale i tak díky za názory).
Ještě si to celé nechám projít hlavou.
milanhk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Spaidy96 7. 10. 2014 09:17

Kdyby jsi netrval na 4 palcích našel bych i 20 telefonů, takto stěží najdu 3 .SG 3mini bych vyřadil ,je to hodně špatný telefon.Vzal bych radeji Sony xperii M.
Spaidy96
Junior

Odeslat příspěvekod D.Francis 7. 10. 2014 09:26

BlackBerry Z10 :)
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod milanhk 7. 10. 2014 10:14

to D.Francis:
Do Ostružiny jde flešnout Android? :-D
Ale jo, jako vtip dobrý .... a uznávám i kvality tohoto telefonu
milanhk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod D.Francis 7. 10. 2014 10:18

Zdá se,že o OS BlackBerry 10 toho víš málo… :)
D.Francis
Uživatel deaktivován

Odeslat příspěvekod xtonda 7. 10. 2014 10:27

CPU v Ace 3 LTE (GT-S7275R) je 2 x 1,2 GHz Krait 200, v SIII mini (I8190) je 2 x 1,0 GHz Cortex-A9, Tedy CPU v Ace 3 LTE je cca o 50 - 60 % výkonnější. i8200 má 2 x 1,2 GHz Cortex-A9, takže je stále o cca 30 % slabší než Ace 3 LTE.

V katalogu na MM mají nesmysly, opakovaně jsem je na to upozorňoval, ale zjevně na to kašlou.

Displeje mají stejné rozlišení i úhlopříčku, Amoled předpokládám bude mít ale pentile matici, což při 233 PPI už je poměrně znatelné, takže i displej bych u SIII mini hodnotil jako horší.

Podle operátorů má LTE mít do roka 90% pokrytí populace, takže LTE je celkem podstatný parametr, leda by uživatel nechtěl používat na mobilu data.

Kupoval sem telefon mámě někdy v Únoru a na základě zkoušení v obchodě jsme došli k tomu, že 4" je tak max a dal sem přednost právě Ace 3 LTE před S III mini. Velikostně by pasovala i S4 mini, ale ta už nám tehdy přišla zbytečně drahá.

Aktuálně je výhodou S III mini akorát o cca 1250 - 1000 lepší cena u seriozních obchodníků.

Jinak novější telefony mají menší rámečky a taky hraje poměr stran, tj. nelze se řídit čistě úhlopříčkou displeje, 4,3" může být užší než 4".
xtonda
Junior

Odeslat příspěvekod milanhk 7. 10. 2014 10:39

to Spaidy96:
Xperia M v mém užším výběru je. Jaké by byly ty další dva, které se vejdou do zadání? A kdybych připustil úhlopříčku do 4.3", tak které přístroje by prošly výběrovým sítem? Xperia L ? Nějak mě nenapadají další.
Ledaže bych to posunul na 4.5" - to už by se daly zařadit kousky jako HTC Desire 601, Motorola Moto G ... ale jednak už to je opravdu velké a druhak se to taky vzdaluje cenou; podobně SGS4mini.
V čem je tedy SGSiiiMiniVE tak "hodně špatný telefon" ve své kategorii, když je problém najít v JEHO KATEGORII pár kousků, které by se s ním mohly srovnávat?
Jasně, že je plný kompromisů a nedokonalostí, ale to je v téhle třídě prostě tak - ostatně dokonalé nejsou ani přístroje 4x dražší.
Jsem asi trochu zaujatý i tím, že mám SGSII, ale věcné argumenty si rád přečtu.
Ještě jednou díky za názory.

-- 7. 10. 2014 11:46 --

D.Francis píše:Zdá se,že o OS BlackBerry 10 toho víš málo… :)

Je spousta věcí, o kterých toho vím velmi málo - teď už asi 5 minut vím, že nový OS BlackBerry 10.2.1 umožňuje instalaci Android aplikací přímo z paměti zařízení :-)
Člověk se furt něco učí.

Bylo by škoda, kdyby tahle platforma měla zaniknout pod čínskou invazí.

-- 7. 10. 2014 11:51 --

xtonda píše:CPU v Ace 3 LTE (GT-S7275R) je 2 x 1,2 GHz Krait 200, v SIII mini (I8190) je 2 x 1,0 GHz Cortex-A9, Tedy CPU v Ace 3 LTE je cca o 50 - 60 % výkonnější. i8200 má 2 x 1,2 GHz Cortex-A9, takže je stále o cca 30 % slabší než Ace 3 LTE.

Displeje mají stejné rozlišení i úhlopříčku, Amoled předpokládám bude mít ale pentile matici, což při 233 PPI už je poměrně znatelné, takže i displej bych u SIII mini hodnotil jako horší.

Díky za důkladný rozbor, asi ten Ace 3 vrátím mezi horké kandidáty.
Pro mě je trochu nepochopitelné, že Ace 4 šel minimálně papírovými parametry tak dolů - škoda; možná tam bylo důvodem, že by příliš nekonkuroval samsungovým mini-variantám S4 a S5 - i když tam je ještě skok kvalitativní i cenový.
milanhk
Kolemjdoucí

Další stránka