prosím o radu při výběru MT pro ženu. Její tlačítkový staříček už opravdu dosluhuje, je čas na změnu. Problém je ve velikosti současných MT…
Požadavky:
1/ malá velikost (jde o skutečné rozměry telefonu ne úhopříčku displeje) – v podstatě čím menší tím lépe
2/ Android – jiné OS prosím nenabízejte
3/ min. 1 GB RAM (pokud bude víc tím lépe)
4/ min. 8 GB úložiště (aby alespoň nějaká část zbyla opravdu pro uživatele)
5/ funkčnost při běžném použití (bez záseků, restartů atd.)
6/ foťák na občasné použití (alespoň 5 Mpix)
7/ WiFi
8/ baterie, která alespoň trochu vydrží (alespoň 2 dny při nízkém využití telefonu) – tipuju tak kolem 2.000 mAh a více
9/ asi dnes už i LTE (i když v tuto chvíli u nás není ani 3G ani LTE, ale předpoklad dalšího rozšiřování 3G už je asi nulový, to LTE by tu třeba za pár let mohlo být… pokud tedy dřív nepřijde 5G

10/ nákup v ČR (žádné čínské obchody, žádný amazon…) a to příští týden
11/ určitě ne Samsung
12/ cena tak cca do 7.000 Kč (i když jsem ochoten udělat drobné ústupky – viz níže)
Důležité není:
- „nepřekonatelný“ výkon v benchmarcích
- komunita na XDA či jinde a dostupnost alternativních ROM (nebude se 100% rootovat či jinak upravovat)
- podpora náročných her (bude se používat maximálně na nějaký pasiáns a podobné záležitosti)
- určitě žádné šílené barevné kreace (nechci nic růžového, oranžového, světlezeleného apod.)
V podstatě tedy jde o telefon „střední“ třídy. Co jsem zatím vytipoval:
1) LG Spirit 4G LTE (H440n)
- plusy – nový model, HD rozlišení, Android 5, rozumná cena, kladně hodnocen v preview
- minusy – nový model (zatím nejsou uživatelské zkušenosti), poměrně málo zbývá v úložišti (cca 3,3 GB z 8 – nevím proč tak málo), ale v podstatě v tom nevidím problém ty 3GB by i stačily, případně dodám MicroSD
2) Alcatel One Touch Idol 2 Mini S
- plusy – maličký a lehký, nízká cena, ?kovová záda?
- minusy – starší Android (4.3)
3) Sony Xperia E4g
- plusy – rozumná cena, kladně hodnocen v preview
- minusy – nový model – nejsou k němu v podstatě žádné informace
4) Sony Xperia Z1 Compact
- plusy – 16 GB úložiště, je nejmenší ze všech, HD rozlišení, v podstatě bývalá vlajková loď v malém těle, odolnost (voda, písek…)
- minusy – starší model (ale podle mě stále hodně na úrovni), problematické krytky konektorů, skleněná záda, vysoká cena (v tomto případě bych ale asi zvažoval vyšší investici – podle mě je v tomto případě vyšší cena opodstatněná)
Chápu, že nikdo asi zrovna tyto 4 modely nemá současně (nebo neměl), ale prosím především o uživatelskou zkušenost (plusy, minusy). Nepotřebuji sdělovat parametry (ty jsem si našel), recenze nebo alespoň preview jsem také nějaké četl.
Případně uvítám i jiný zaručený tip. Předem díky za každou konstruktivní radu.