Jaký MALÝ telefon pro ženu?

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Vahač.X 9. 5. 2015 17:27

Dobrý den,
prosím o radu při výběru MT pro ženu. Její tlačítkový staříček už opravdu dosluhuje, je čas na změnu. Problém je ve velikosti současných MT…

Požadavky:
1/ malá velikost (jde o skutečné rozměry telefonu ne úhopříčku displeje) – v podstatě čím menší tím lépe
2/ Android – jiné OS prosím nenabízejte
3/ min. 1 GB RAM (pokud bude víc tím lépe)
4/ min. 8 GB úložiště (aby alespoň nějaká část zbyla opravdu pro uživatele)
5/ funkčnost při běžném použití (bez záseků, restartů atd.)
6/ foťák na občasné použití (alespoň 5 Mpix)
7/ WiFi
8/ baterie, která alespoň trochu vydrží (alespoň 2 dny při nízkém využití telefonu) – tipuju tak kolem 2.000 mAh a více
9/ asi dnes už i LTE (i když v tuto chvíli u nás není ani 3G ani LTE, ale předpoklad dalšího rozšiřování 3G už je asi nulový, to LTE by tu třeba za pár let mohlo být… pokud tedy dřív nepřijde 5G :roll: )
10/ nákup v ČR (žádné čínské obchody, žádný amazon…) a to příští týden
11/ určitě ne Samsung
12/ cena tak cca do 7.000 Kč (i když jsem ochoten udělat drobné ústupky – viz níže)

Důležité není:
- „nepřekonatelný“ výkon v benchmarcích
- komunita na XDA či jinde a dostupnost alternativních ROM (nebude se 100% rootovat či jinak upravovat)
- podpora náročných her (bude se používat maximálně na nějaký pasiáns a podobné záležitosti)
- určitě žádné šílené barevné kreace (nechci nic růžového, oranžového, světlezeleného apod.)

V podstatě tedy jde o telefon „střední“ třídy. Co jsem zatím vytipoval:
1) LG Spirit 4G LTE (H440n)
- plusy – nový model, HD rozlišení, Android 5, rozumná cena, kladně hodnocen v preview
- minusy – nový model (zatím nejsou uživatelské zkušenosti), poměrně málo zbývá v úložišti (cca 3,3 GB z 8 – nevím proč tak málo), ale v podstatě v tom nevidím problém ty 3GB by i stačily, případně dodám MicroSD

2) Alcatel One Touch Idol 2 Mini S
- plusy – maličký a lehký, nízká cena, ?kovová záda?
- minusy – starší Android (4.3)

3) Sony Xperia E4g
- plusy – rozumná cena, kladně hodnocen v preview
- minusy – nový model – nejsou k němu v podstatě žádné informace

4) Sony Xperia Z1 Compact
- plusy – 16 GB úložiště, je nejmenší ze všech, HD rozlišení, v podstatě bývalá vlajková loď v malém těle, odolnost (voda, písek…)
- minusy – starší model (ale podle mě stále hodně na úrovni), problematické krytky konektorů, skleněná záda, vysoká cena (v tomto případě bych ale asi zvažoval vyšší investici – podle mě je v tomto případě vyšší cena opodstatněná)

Chápu, že nikdo asi zrovna tyto 4 modely nemá současně (nebo neměl), ale prosím především o uživatelskou zkušenost (plusy, minusy). Nepotřebuji sdělovat parametry (ty jsem si našel), recenze nebo alespoň preview jsem také nějaké četl.
Případně uvítám i jiný zaručený tip. Předem díky za každou konstruktivní radu.
Aktuálně LG G2 a S GS3 ... ale začínal jsem už s Motorolou 160 :-)
Vahač.X
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 9. 5. 2015 17:47

Xperia Z1C u Max-shopu za 7180 Kč
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod bolojang 9. 5. 2015 18:04

Jsem pro Z1c. Výborná výdrž, odladenost, výkon, slušný fotoaparát, dle mého i hezký vzhled pro ženu.
Problematické krytky zas až tak problematické nejsou. Nabíjení řeší magnetický konektor, popř dock. Skleněná záda nejsou skleněná, ale plastová.
bolojang
Junior

Odeslat příspěvekod Lues.deFunes 9. 5. 2015 19:30

Ten Alcatel moc nechvali na Heurece.

Ja bych jeste zvazil Huawei G6. Pozor, existuji dve verze... 3G a LTE. Ta LTE ma vetsi pamet a NFC. Vetsina eshopu ma 3G variantu ale treba O2 ma verzi s LTE.
Lues.deFunes
Junior

Odeslat příspěvekod kubis 9. 5. 2015 20:08

Z1C - pro dámu v bílé barvě :)
MobilMania: iPhone 6+ 64GB
Živě: i5-2500K, GTX 560 Ti, W10
Garáž: VW POLO 1.2 TSI
kubis
Junior

Odeslat příspěvekod jaroslavii 9. 5. 2015 20:29

LG Leon bily! Moderni mobil s novym androidem. Odladeny system. Pekny design a slusna cena. Zeny hlavne koukaji na design a na spolehlivost. Jeste bych doporucil Lumii 640 cervenou nebo bilou, slusny mobil jen ma Windows a pet palcu, ale ma stabilitu, taky dobre. Zenam az tak nevadi o neco vetsi mobil, maji ho v kabelce, tam se toho vejde.;-) ZC1 uz je prilis stary.
jaroslavii
Junior

Odeslat příspěvekod Beavers 9. 5. 2015 20:40

Vahač.X píše:2/ Android – jiné OS prosím nenabízejte

jaroslavii: Proč nabízíš telefon Windows Phone a navíc veliký, když tu je jasný požadavek? Nepřesvědčuj, prosím, tazatele, ať tady zase nevznikne přiblblá diskuse na výhody/nevýhody toho kterého systému.
Beavers
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 9. 5. 2015 20:58

Vhodnější a vybavenější mobil než Z1C této velikosti na trhu není, srovnatelnou velikost má Xperia Z3C, ale také vyšší cenu
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod Vahač.X 9. 5. 2015 23:33

Díky všem za odpovědi.
Prosím o další názory (BTW téma jsem založil abych se nechal inspirovat - ale ne aby to byla platforma pro nějaké flame... pokud má někdo zájem o takovou náplň, tak si prosím založte jiné téma). Korektní diskusi jaká byla dosud vítám.

Nick Cave:
- Maxshop je pro mně daleko - budu to vyzvedávat někde v Praze, navíc to jsou šedivky - nevím jestli u telefonu za 8-9 tisíc má smysl si přidělávat starosti - nemám s šedivkama úplně nejlepší zkušenosti
- Z3C pro zamýšlený účel nemá smysl - zbytečně drahá (pochopils to správně)

bolojang:
- díky za upřesnění, myslel jsem, že jsem někde četl o skleněných zádech

Lues.deFunes:
- heuréka není jediný zdroj ... a záleží na použití toho telefonu a očekáváních (těžko můžu u tel. za 4 tisíce očekávat výkon vlajkové lodi) - navíc má hodnocení na heuréce 85% - to mi nepřipadá tak tragické
- Huawei - ten s LTE by asi naplňoval požadavky (parametry), ale zase jsem četl dost stížností na (ne)podporu této značky, takže asi nelze očekávat povýšení na novější verzi Androidu (to u té Z1C se předpokládá povýšení na Lolipop) - BTW ten jsem na heuréce nenašel vůbec (pouze ten bez LTE s 4GB úložištěm)

jaroslavii:
- ve svém prvním příspěvku mám jako variantu LG Spirit ... takže LG Leon, který je slabší v parametrech (horší rozlišení apod.) asi ne (Leon je vlastně menší "bráška" Spiritu)
- WP fakt NE

Zatím tady tedy převládá ta Z1C - papírově se mi taky líbí - ještě jsem do těch plusů zapomněl napsat 2GB RAM - (naživo se na ni zajdu podívat příští týden)... jen si nejsem jistý, jestli má smysl kupovat ... přece jen stojí skoro 2x tolik co třeba ten Spirit (Z1C z CZ distribuce cca 8-9 tisíc, Spirit cca 5 tisíc).
Vzhledem k tomu, že budoucí uživatelka není žádný mobilní "guru" - použití bude hlavně na telefonování, SMS, budík ... a aplikace tak akorát předinstalované (některé) a ty, které tam vnutím já... Zatím nemá ani datový tarif... chci to řešit především cestou WiFi (aktualizace apod.). Filmy ani hudba na tom asi moc nepojedou... prostě se jedná o velmi nenáročnou uživatelku.
Aktuálně LG G2 a S GS3 ... ale začínal jsem už s Motorolou 160 :-)
Vahač.X
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 9. 5. 2015 23:57

Vahač.X píše:Vzhledem k tomu, že budoucí uživatelka není žádný mobilní "guru" - použití bude hlavně na telefonování, SMS, budík ... Zatím nemá ani datový tarif... Filmy ani hudba na tom asi moc nepojedou... prostě se jedná o velmi nenáročnou uživatelku.

Na tohle stačí Nokia 515 nebo Samsung S5611 bez zbytečných komplikací s OS
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod rumukrad 10. 5. 2015 04:45

Šel bych cestou huawei g6,kupoval jsem ho mladý před cca pár měsíci, verzi LTE u O2 za 4999.pouzivani jak píšeš SMS, budík, internet, mp3,foťák. Baterie vydrží cca 2 dny podle používání, foťákem jsem byl příjemné překvapený, systém plynulý a do ženský ruky akorát, a to že má fakt malou ruku ☺
rumukrad
Junior

Odeslat příspěvekod martin.blader 10. 5. 2015 07:04

Taky si myslím, že na ty požadavky je smartphone za 7000 trochu zbytečný luxus. Osobně bych to taky řešil klasikou, případně pokud to má být smartphone, tak BlackBerry Q5, které až na ten OS splňuje všechny další požadavky, přitom dnes stojí cca 5000 Kč. A jako bonus klávesnice na psaní SMS.
martin.blader
Junior

Odeslat příspěvekod Eagle 10. 5. 2015 09:39

Před cca půl rokem jsem měl obdobný požadavek, nakonec to vyhrál Samsung Galaxy S4 mini Black Edition. Moje postřehy z používání:

- Rozměry 4.3" a opravdu malé tělo jsou stále přijatelné i pro nošení v kapse a ovládání jednou rukou (pozor, že třeba Sony Z1C a Z3C mají navzájem stejné rozměry, přitom velikost displeje je rozdílná)
- Telefon je vcelku lehký, což je plus
- Díky zádům v imitaci kůže se dobře drží
- Displej AMOLED je slušně vidět i na sluníčku a má ambient light sensor
- Výdrž na baterku je vcelku solidní (v pohotovosti s ne úplně častou synchronizací by zvládnul i dva dny)
- Na telefonu nejsou vidět otisky (vyjma displeje, samozřejmě)
- Výkonově stačí (dočasných záseků není moc, 1.5GB RAM se mi ještě nepodařilo celou zaplnit; s výkonem CPU nemám potíže, trochu dýchá jen při multitaskingu, ale to není moc často; telefon se ještě nezaseknul do hard resetu)
- Prostředí je Samsungácké - podle mého trochu horší než u HTC, ale použitelné to je
- Velmi dobrá GPSka
- Vadí mi absence indikační diody (asi největší vada tohohle telefonu)
- Z 8GB prostoru zbude pro uživatele asi 5GB. Žádný zázrak to není, po pár aplikacích mám volno jen 2GB, ale pokud na tom člověk nebude hrát hry, mělo by to stačit. V nejhorším se dají aplikace přesunout na microSD kartu.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 10. 5. 2015 09:59

Vahač.X píše:11/ určitě ne Samsung

Samsung je na Blacklistu
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod uursik 10. 5. 2015 10:18

nemůžu nijak radit, ale taky si vybírám mobil. dopadlo to tak že jsem vzala na aukru lumii 630 - a hned říkám - WP už nikdy. takže jsem se jala vyhledávat dál a z toho co tu máš ve výběru - bych si vybrala a asi do něj půjdu LG Spirit. včera jsem si ho ošmatlala na prodejně a myslím, že to bude OK.
uursik
Junior

Další stránka