Od telefonu bych rád:
1) Dual sim provoz bez kompromisu (tzn žádný sdílený SD/Sim slot).
2) Výdrž na baterii. Jsem sklerotik a nerad bych se dožil toho, že mi telefon po jednom dnu chcípne, protože jsem ho večer zapomněl dát na nabíječku. Jsem holt odkojený starýma nokiema, kde týden nebyla žádná míra

3) Rozumný hardware.
3.1) Nejsem úplný fanda her na telefonu, ale opravdu nemám rád škobrtající prostředí telefonu, pomalou odezvu na tlačítka apod. To už by dnes ale mělo být automat.
3.2) Displej s přiměřeným rozlišením. Nejlépe se mi jeví asi 5" (720p případně 1080p), což vidím jako rozumný kompromis mezi celkovou velikostí zařízení a pohodlím při ovládání.
4) Bytelná konstrukce je plus i za cenu vyšší hmotnosti (ta mi vůbec nevadí).
5) Rozumnou cenu (maximálně kolem cenovky 5-6k).
Nejsem značkista, naopak fandím číňanům, kteří udělali za posledních pár let neskutečný krok kupředu. Navíc, beztak se valná většina telefonů chrlí z "jedné fabriky" a jen na ně lípnou jiné logo

Takže když to shrnu, dost mě zaujaly tyhle placky:
1) Elephone P8000 - za tu cenu se jeví skoro až neskutečně. Splňuje snad všechno, co od telefonu chci, jediné negativum je až zbytečná velikost (5" by mu slušelo víc).
2) Mlais MX Base - HW se jeví v pohodě, výdrž velmi dobrá.
3) Doogee X3 Pro - vypadá v pohodě, slušný HW s nízkou spotřebou (údajně dobrá výdrž navzdory slabší baterii), víc než lákavá cena. Bohužel má podle všeho tragický foťák.
4) THL 5000 - dnes už skoro klasika telefonů s velkou výdrží.
5) UMI EMAX - dost podobné jako THL nad ním, ale dle recenzí si moc netyká s GPS.
6) Asus ZenFone 2 Laser - ať je tu i zástupce "prověřených značek", často ho lidi doporučují, vypadá dobře, jen se bojím nízké výdrže.
Protože dnes snad ani není v silách běžného člověka sledovat všechny novinky a nové/připravované modely, budu rád za jakýkoliv další tip. Víc hlav víc ví.