prvně sorry za dlouhý post, pokud čekáte jasnou otázku "co kúpit", ale tak berte to jako pobídku do diskuze

Mám Moto G LTE z roku 2014, fajn telefon, ale 1 GB RAM a pomalý procesor už prostě nestíhá, nicméně jsem fanda čistého Androidu, takže se zatím držím. Stále intenzivněji však zvažuju Nexus/Pixel.
4. října vyjde ta nová generace, někde jsem se dočetl, že cenovka bohužel nebude vůbec lidová, takže mé oko automaticky směřuje na Nexus 5x (6p niet, protože za cca 15k už čekám, že bude ten nový menší Pixel, takže to by byly prachy oknem.).
Jenže: 5x má "jen" 2 GB RAM a starší procesor, přece jenom je to už rok starý telefon. Až vyjdou ty nové Pixely, bude obsolete ještě více, protože ty mají mít 4 GB RAM apod. Proti hraje i fakt, že třeba nový Honor 8 za 11k má taky 4 GB RAM, tak jsem z toho takový nervózní.
Vidím sice, že je Nexus 5x tady v diskuzích hodně doporučovaný, a za 8k asi super foun, ale neubráním se pocitu, že za rok budu řešit to samé jako s tou Moto G LTE, když nynější nové modely mají takové PC-like parametry. Nebo se pletu?
A v neposlední řadě dát za telefon 8k a 15k je seksakramentský rozdíl a nevím, jestli si tak moc pomůžu, když připlatím. Hry vůbec nehraju. Prostě hlava jak buben. Zchlaďte mě v diskuzi prosím