Pan Kája: Kodak Ektra mám, takže mé závěry nejsou jen teoretické a musím říct, že na mobil který nestál ani tři tisíce fotí opravdu skvěle. A ta výbava, tl. sloušť, stabilizace, grip, rawy aj., který jiný fotomobil za tuto cenu vám toto nabídne? Myslím, že tento mobil je zajímavý a neprávem přehlížený kousek, který by si zasloužil aktualizovat recenze. Jak už jsem napsal, tak když srovnám výstupy z Kodaku a L950XL, tak celkově vede Lumia, tedy až na ten ne nespolehlivý autofocus hlavně za špatných podmínek. Na několika snímcích jsem Kodak srovnával i s podobně drahým Xiaomi Redmi 4A, který jsme v prosinci do rodiny kupovali a tady Kodak jednoznačně vede. Tady bych ještě zmínil, že Kodak za tmy na některých snímcích zachová víc detailů než dokonce L950XL, ale na druhou stranu se mi zdá, že má nějakou divnou jpeg kompresi a jiné detaily zas utopí.
A co se týče L1020 a N808, tak ačkoli jsem uživatel a dalo by se říct i fanda Nokie-Lumií, tak navrhovat tyto "vykopávky" mi přijde dost úsměvné. Když vidím, s jakými omezeními bych dnes používal svou předchozí L925 s WP8.1, tak o Symbianu ani nemluvím. Loni jsem si hrál se svou starou Nokií C6-00 a naprostá většina služeb je už offline. A sehnat zachovalé kousky s funkčními akumulátory za rozumnou cenu bude asi problém. To už opravdu raději buď ten Kodak Ektra (či jiný současný fotomobil) nebo obyčejný tlačítkový mobil a samostatný foťák.
Intermr* (pozn. máte zakázaný nick): Co požadujete je co nejkratší ohnisková vzdálenost, ale ta se dnes zastavila na cca 26 - 28 mm (ekvivalent 35mm kinofilmu) a překvapuje mě, že toto říkám majiteli zrcadlovky

. Pokud je potřeba ještě kratšího ohniska, tak dnes snad každý mobil umí fotit i panoramata, takže do snímku můžete dostat i širší záběr. Nebo si můžete na čočku foťáku poříd širokoúhlou předsádku (na eBay za pár peněz).