Pracovní telefon #2

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Donald66 16. 8. 2019 22:52

Ahoj,

před 4 léty jsem se zde radil, jaký pracovní telefon si mám koupit a tenkrát to vyhrál BlackBerry Classic.
Spokojená léta plynou a BB přestává stačit (podpora app co potřebuji k práci, baterka)

Tážu se zde tedy znova: Jaký pracovní telefon je momentálně na trhu nej ?
Počet jader, Megapixelů, score v testech, etc. mě nijak nerajcuje.

Požadavky: Výdrž +- den práce neustále online (4G/Wifi), synchronizace s One Drive, foťák, nejlépe kovový rám (hliník nebo ocel), nejlépe odolnost IP 68, velmi pohodlné psaní a správa Emailů - důležité, prohlížení webu, I/O dokumentů všech formátů, dual SIM, velmi občas nějakou hru (Plants vs Zombie :D )
Telefony nosím už 20 let bez obalů, takže nějaké to Gorilla Glass 5,6,7,... nevím kolik, zadní strana ať se ošoupá jak chce.
Pěkný vzhled pro mě osobně, Lidé hodnotící druhé podle tlf. mají se mnou velmi rychlé schůzky... (Změna od minula :) )
Výběr z nabídky T-Mobile, pokud možno.
Jo a pořád mám Lumii 930 jako soukromý tlf. ale díky budoucímu dual SIM tlf. ji budu moci pustit na zasloužený odpočinek. (kdyby se někdo chtěl podívat na původní thread)
Rád bych ho vybral do +- týdne z provozních důvodů.

Doba použitelnosti znova +-4 roky.

Co jsem našel:

Samsung S10, S10+ - tuze se mi nelíbí

BB Key2 - jasný favorit 8-) ale mám strach o konci podpory některých app. a nemůžu riskovat nepodporu jako u Classic rok a půl po koupi.

Samsung Note 10, 10+ - není ještě v prodeji, co od něj čekat ? Lze psát Email S-Penem ? Diktovat hlasem Email? Jeho prapraprapředchůdce byl ve výběru i minule

iPhone Xr, Xs Max - netuším, nikdy jsem nebyl Apple uživatel

Sony Xperia (nějaké číslo) - protáhlý design je hnus velebnosti

HTC, Nokia, LG - netuším, nikoho jsem dlouho neviděl s tímto tlf.

Huawei, Honor, etc. jsou vyřazeny z výběru hned na začátku, i kdyby čert na koze jel.

PS: Snad jsem název tématu dal dost srozumitelně dle pravidel, cenu a takové věci si každý asi domyslí... Nehledám telefon na Fortnite co mi koupí máma k Vánocům...

Díky za přínosné odpovědi.
Donald66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 16. 8. 2019 23:00

Buďto vezmeš opět BlackBerry Key 2 DS nebo půjdeš do Note 10/ Note 10+ jako pracovní nástroj s S-Penem a pokročilými funkcemi je také ideální volbou, o ničem jiném bych nepřemýšlel...
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod Donald66 16. 8. 2019 23:54

O výdrž BB na 4 roky nemám pochyb (co se HW týče) ale SW podpora se může změnit doslova z týdne na týden (jak se stalo u Classic).

Vydrží řada Note 10/10+ 4 roky provozu bez zádrhelu v HW nebo SW části ?
Kdysi jsem měl nějakou Galaxy mini řadu od Samsung a po roce a půl to nešlo použivat (asi jako dnes Pentium 3 vs web 2019 - takže mám k Androidu trošku nedůvěru). A to tenkrát web vypadal sakra jinak...
Donald66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Doggg 17. 8. 2019 06:35

Můj názor je, že telefon v ceně 20k+ se vybírá hlavně skrze jeho navazny ekosystém (android / ios), případně preference znacky nebo nějaké niche featury (stylus). Funkčně jsou -+ stejné.
Doggg
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 17. 8. 2019 07:59

Myslíš aktualizace, že u BB Classic nebyly? BB Key 2 má Android, jak dlouho má aktualizace nevím
Note 10 a Note 10+ bude podporován velmi dlouho, asi tak ty 4 roky, na které plánuješ smartphone koupit
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod milans74 17. 8. 2019 21:44

Medzi prioritami máš maily. Co uprednostňuješ pri písaní? Fyzickú klávesnicu alebo softwarovu klávesnicu? Možno ti pomôže odpoveď na túto otázku.
milans74
Junior

Odeslat příspěvekod .Hardy 17. 8. 2019 23:18

Ad Note + psaní mailů) Pomocí S-Penu lze psát cokoliv, kdekoliv.

Jinak Note (resp. libovolný Samsung řady S/Note) by mohl mít přidanou hodnotu v podobě DeXu, kdy píchneš HDMI do telefonu a máš rázem celkem použitelné prostředí na surfování, psaní mailů atd. Klávesnici s myší lze řešit bezdrátově a nebo stačí mít hub s HDMI + USB. ;-)

O použitelnost bych se nebál. HW i SW ty 4 roky bez problému vydrží.
Ryzen 1600 | GTX 1060 | 16GB DDR4 2666MHz | RM550x
.Hardy
Junior

Odeslat příspěvekod Amateer 18. 8. 2019 00:51

Vzhledem k podpoře 4-5 let bych se klonil k iOS, tedy XR nebo XS Max, ale XR by nejspíš stačil. Případně se z tvého výběru kloním k Note 10, ovšem Samsung zcela určitě nedokáže udržet 5-ti letou podporu systému. Takže bych vybíral mezi těmito dvěma, více záleží na systému než na konkrétním telefonu. Ještě dodám že ikdyž neznám detailně OS BB tak je možné že má blíže k iOS než k Androidu, což by ti mohlo napovědět. Ale BB systém neznám tak možná zkus ověřit a podle toho se rozhodni. Mezi jinými asi nemá cenu moc lovit, z tvého výběru odpovídají vlastně jen tyhle co jsem jmenoval.
Amateer
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 8. 2019 04:22

OS BB není potřeba znát, protože BlackBerry je ve svých telefonech už dávno nepoužívá, je tam Android!
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod jiri.filip 18. 8. 2019 08:15

Ahoj,

Je otázkou, jak moc a které appky pro práci skutečně potřebuješ.

Není totiž BlackBerry jako "BlackBerry".
BlackBerry navrhované kanadskou firmou RIM běží na OS BlackBerry 10 (třeba Classic, který máš, nebo Passport). Na něm mimo jiné perfektně fungují gesta (hlavně u Passportu).
"BlackBerry" by Android už i navrhované tuším čínskou firmou TCL je bohužel z hlediska funkčnosti jen slabá kopie. Navíc běží na Androidu.

Jako stoprocentně spokojený vlastník Passport nemám důvod měnit telefon (baterie se dá např. v CELKOMU nechat vyměnit).
Nicméně ze zájmu sleduji, jak si "BlackBerry" by Android vede. A z čtení diskusí majitelů BlackBerry Key One, resp. Two hlavně na CrackBerry.com nevyplývají zrovna hezké věci.

Co si jen teď vzpomínám:
* Integrace aplikací do Hubu nefunguje na 100%, jako tomu bylo v OS 10, jak to znáš z BlackBerry Classic. Nebylo možné tam propojit jakoukoliv aplikaci. Až tuším nedávno teď u Key Two něco doprogramovali.
* Klávesnice u Key One je jen stínem třeba té u Passport. Jiné je tvarování a myslím i velikost tlačítek.
* Minimálně na začátku výroby Key One vypadávaly displeje z rámečku telefonu. Prý špatné vlepení. Následně údajně opraveno.
* Na SW bezpecnost, kterou měl OS 10, u Androidu rovnou zapomeň. SW řešení DTEK, které pro TCL vyvíjí programátoři RIM, podle nějakého příspěvku nefunguje tak, jak by údajně mělo. Tzn. pokud si do telefonu nenahraješ normální antivirový program, budeš vystaven stejným rizikům jako na jiných mobilech s tím zeleným zmetkem.

Dalším zdrojem informací je fórum na http://www.blackberryczech.cz.

Zvaž, jestli ty aplikace opravdu tak moc potřebuješ, aby Ti stalo za to přejít na "BlackBerry".
Pokud ano, je jedinou smysluplnou volbou KeyTwo, ovšem s omezeními uvedenými výše a možná ještě dalšími, o kterých nemusím nutně vědět.
Pokud ne, sežen si BlackBerry Passport. Ještě to jde. Po stránce OS to znáš a je to prostě špička pro uživatele, který má mobil převážně na práci a nikoliv na hraní. Nemá ale Dual SIM, takže bys musel nechat svou Lumii 930 ještě v provozu.

Určitě do konce t.r. funguje ještě aplikační obchod BlackBerry World s bezplatným aplikacemi. Teď i poté ale bude možné sehnat instalační soubory aplikaci z nějakého fóra. Možná je to XDA, ale nevím to jistě. Zatím jsem touhle cestou nepotřeboval jít.

Samsung bych nebral ani zadarmo. Mám s jeho telefony zkušenosti z práce (pravda, s nižšími řadami). Jediné, co mohu pochválit, je kvalita displeje. Po SW stránce je to jedna velká katastrofa.
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod Amateer 18. 8. 2019 14:01

Tak špičkový nejvyšší model Samsungu je vždy úplně jiná liga, než osekaný a úmyslně zbabraný jakýkoli nižší model, který má jen dotovat výrobce přemrštěnými cenami. Ty "Áčka" a dříve různé "Jéčka" a já nevím jak ještě to značily, to je jen dojná kráva aby uživatel zaplatil a Samsung vydělal. U Note 10 bych se něčeho takového nebál. Z pohledu praktičnosti pracovního telefonu bych šel buď právě do Note 10 (možná by mi stačil S10+) nebo do iPhonu XR. Jinak teda mám osobní zkušenost že právě XR je poměrně robustní, nebo se tak určitě jeví. Tlustější rámečky lépe chrání displej, baterie mi vydrží bez problému 2 dny provozu, podpora bude rozhodně delší než u Samsungu a telefon se mi v ruce hodně příjemně drží, díky větší tloušťce téměř 9mm. Z pohledu pracovního mobilu který má mít uživatel na delší dobu dává největší smysl. Alternativa by mohla být ještě snad nějaká Nokia, ale nemám zkušenost a vím že "Nokia" už není "Nokia" jako dřív.

Kdybych si vybíral podle preferencí tazatele, vzal bych asi XR. Pokud bych si chtěl více "hrát", vzal bych Note 10 nebo spíše já osobně S10+.
Amateer
Junior

Odeslat příspěvekod Donald66 18. 8. 2019 21:41

Nick Cave píše:Myslíš aktualizace, že u BB Classic nebyly? BB Key 2 má Android, jak dlouho má aktualizace nevím
Note 10 a Note 10+ bude podporován velmi dlouho, asi tak ty 4 roky, na které plánuješ smartphone koupit

Aktualizace systému jako takového nemám na mysli.

Ale konec podpory appek, třeba WhatsUp byl ukončen asi ten rok, rok a půl po koupi (používán k práci). A přišlo jen strohé oznámení o konci podpory cca 1 měsíc předem. A uživateli udělej si to jak chceš = máš smůlu.

Zmizení upozornění z BB Hubu (jedna z nejlepších věci co jsem kdy viděl, vše na jednom místě), mimo jiné i FB (ten sice nijak zvlášť nepoužívám, ale ukazuje to, že i tak obrovská platforma dává ruce pryč).
Nějaké polooficiální appky a úpravy systému nepřicházejí v úvahu.
BB jsem si tenkrát vybral i vzhledem k celkovému zabezpečení systému, přece jen v něm mám uloženy dokumenty a jiné věci, které jsou určeny jen pro pár lidí a týkají se interních věcí firmy.

-- 18. 8. 2019 22:48 --

milans74 píše:Medzi prioritami máš maily. Co uprednostňuješ pri písaní? Fyzickú klávesnicu alebo softwarovu klávesnicu? Možno ti pomôže odpoveď na túto otázku.

Jednoznačně preferuji fyzickou klávesnici. Proto je BB Key horký favorit, ale pokud mi za rok a něco přestane fungovat 1/3 věcí v tlf. aniž bych byl před koupí na toto upozorněn, tak bohužel.

Jsem otevřen i jiným platformám, proto se zde ptám na názor jiných lidí. V oblasti tlf. nejsem nijak extra kovaný... To ale neznamená, že jsem teď vylezl z jeskyně... Jen to není v mém okruhu zájmů.

Jak jsem už psal s iOS nemám zkušenosti, pár lidí v mém okruhu ho mám a nestěžují si, ale to samé platí i pro Android.

-- 18. 8. 2019 23:13 --

jiri.filip píše:Ahoj,

Je otázkou, jak moc a které appky pro práci skutečně potřebuješ.

Není totiž BlackBerry jako "BlackBerry".
BlackBerry navrhované kanadskou firmou RIM běží na OS BlackBerry 10 (třeba Classic, který máš, nebo Passport). Na něm mimo jiné perfektně fungují gesta (hlavně u Passportu).
"BlackBerry" by Android už i navrhované tuším čínskou firmou TCL je bohužel z hlediska funkčnosti jen slabá kopie. Navíc běží na Androidu.

To je přesně ono, není BB jako „BB“. Na Classic je ještě echt kanadský javorový sirup, ehm systém.
Ale jeho vývoj byl ukončen, nepamatuji si, kdy byla poslední aktualizace systému (snad rok zpátky?)
A ten Android co je na Key2, taky není nejčerstvější rohlík v pekařství...
Bohužel v době kdy se kupoval Classic, nebyl Passport v nabídce T-Mobile (chtěl jsem ho).

-- 18. 8. 2019 23:19 --

Jako stoprocentně spokojený vlastník Passport nemám důvod měnit telefon (baterie se dá např. v CELKOMU nechat vyměnit).
Nicméně ze zájmu sleduji, jak si "BlackBerry" by Android vede. A z čtení diskusí majitelů BlackBerry Key One, resp. Two hlavně na CrackBerry.com nevyplývají zrovna hezké věci.

* Na SW bezpecnost, kterou měl OS 10, u Androidu rovnou zapomeň. SW řešení DTEK, které pro TCL vyvíjí programátoři RIM, podle nějakého příspěvku nefunguje tak, jak by údajně mělo. Tzn. pokud si do telefonu nenahraješ normální antivirový program, budeš vystaven stejným rizikům jako na jiných mobilech s tím zeleným zmetkem.

Výměna baterky mi nepomůže, když nefungují interní věci tlf.
Bezpečnost je pro mě taktéž důležitá, v tlf. jsou uloženy interní dokumenty firmy. Na podivné weby nechodím, ale rád si přečtu co je na idnesu, kdo kde s kým na seznamu, atd.
Donald66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Nick Cave 18. 8. 2019 22:33

I když je BB Key 2 loňský model, neznamená, že update dostávat nebude a o aplikace na Android se neboj, kdyby některá byla stažena z GP, což se děje spíše výjimečně, tak si ji stáhneš jako apk soubor nebo si najdeš alternativu, kterých je na ke každé apce na GP bezpočet
a čekat na BB Key Three? je otázkou, zda vůbec bude
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod Donald66 18. 8. 2019 22:39

Dalším zdrojem informací je fórum na http://www.blackberryczech.cz.

Pokud ne, sežen si BlackBerry Passport. Ještě to jde. Po stránce OS to znáš a je to prostě špička pro uživatele, který má mobil převážně na práci a nikoliv na hraní. Nemá ale Dual SIM, takže bys musel nechat svou Lumii 930 ještě v provozu.

Určitě do konce t.r. funguje ještě aplikační obchod BlackBerry World s bezplatným aplikacemi. Teď i poté ale bude možné sehnat instalační soubory aplikaci z nějakého fóra. Možná je to XDA, ale nevím to jistě. Zatím jsem touhle cestou nepotřeboval jít.

Bohužel Passport neseženu u T-mobile nový = vypadává z výběru.

Na ten odkaz mrknu, děkuji za info.

Lumia 930 je už 5 let stará a appky přestávají fungovat, baterka jde také do anusu :( Je skvělá, pořád stejně rychlá jako při koupi (je neskutečné jak rychle pracuje, škoda že je lidi nekupovali), procestovala, odfotila a odnavigovala půlku světa. Nechám ji pro syna jako artefakt :D Ale nosit 2 telefony je velmi nepohodlné.

Nevím co znamená XDA.
Donald66
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 18. 8. 2019 22:41

Tak si XDA fórum vygoogli.
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Další stránka