Telefon kolem 5k, NFC, budoucí aktualizace

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod honzao 17. 4. 2020 11:24

Zdravím, po letech sháním nový telefon.
Požadavky:
- cena kolem 5k
- alespoň 4/64 GB paměti
- NFC
- 3.5 mm jack
- aktuální Android, několik let budoucích záplat (nový telefon kupuji jednou za 3-4 roky)
- slušná GPS
- čtečka prstů (ideálně na zádech)
- ideálně notifikační dioda
- spíše menší, odolnější displej - mobil tahám bez pouzdra v kapse
- hmotnost někde kolem 150 g
- čím blíže čistému Androidu, tím lépe (ale přežiju kde co)
- Google Play store

Co neřeším:
- nijak zvlášť si nezakládám na foťáku, stačí mi standard
- rozlišení displeje
- kvalitu repro
- vzhled/image, klidně plastová záda
- dual SIM, stačí mi jedna SIMka

Použití - hry na tom nehraju. Takže web, mail, WA atp., navigace plus další nenáročné aplikace.

Teď mám už čtvrtým rokem Honor 7 lite, se kterým jsem byl docela spokojený. Ale už je línější, nemá NFC, prasklé sklo na foťáku, GPS by taky mohla být o něco lepší... Záda (kovová) to má pomačkané, několikrát mi upadl (obouchané rožky), ale na displeji ani škrábanec (dávám si pozor, aby byl v kapse samotný).

Hodně z mých požadavků splňuje Redmi Note 8T, ale je to velká a těžká (200 g) kráva, skleněná záda (odolnost), nepotřebuju 4 foťáky - zavazí, není notifikační dioda. Jiným kandidátům chybí často NFC. Nějaké tipy?
honzao
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod freddy158158 17. 4. 2020 12:28

uplně stejna jak to xiaomi je motorola G8 plus. diodu taky nema ale ma ambietni displej což si myslím i plně nahrazuje a je to návykové :hm
freddy158158
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 17. 4. 2020 13:48

v ceně 5 tisíc chtít několik let bezpečnostních záplat je pošetilé anebo tento požadavek vychází z neznalosti, takovou podporu nemají ani 2x dražší telefony
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod radim 17. 4. 2020 14:06

LG Q60. RAM jenom 3 GB, ale na to využití, co píšeš, naprosto v poho. Zase má vyšší odolnost (MIL-STD-810G).
Zajímavost z recenze: transparentní síťový provoz (neodesílá nekontrolovaně data na anonymní servery a uložiště jak to dělají (některé?) čínské telefony (bohužel mluvím z vlastní zkušenosti))

Samsung Galaxy A40 (nemá diodu)

Samsung Galaxy A30s (taky asi bez diody)

Nokia 8
Naposledy upravil radim dne 17. 4. 2020 14:17, celkově upraveno 3
radim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 17. 4. 2020 14:10

honzao
všechny tvé požadavky nesplní asi nic, ale koukni na Motorolu One Vision, je v programu Android One
https://mobilni-telefony.heureka.cz/mot ... e/#section
Naposledy upravil feanoor dne 17. 4. 2020 14:11, celkově upraveno 1
feanoor
Junior

Odeslat příspěvekod honzao 17. 4. 2020 14:11

Požadavek vychází z neznalosti - trh smartphonů průběžně nesleduji. Nicméně mi přijde dost hloupé, když u rok starého telefonu už nikdy nebudou spravené ani ty profláklé diry. Své linuxové stroje patchuju průběžně :-/ Upgrade na nové verze Androidu až tak nepotřebuji.
honzao
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod honzao 17. 4. 2020 20:43

Díky všem za info a tipy! Ad aktualizace - díky za rozšíření obzorů. Zrovna u mého Honor 7 Lite mám za první dva roky poctivě všechny patche, u dětí v jejich Honoru a Huawei taky. U Androidu 10 by měly fungovat některé security updates přes Google Play, tak uvidíme. Telefony projdu a nějak to rozseknu :)
honzao
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod .Hardy 17. 4. 2020 22:30

Podporu na 3-4 roky ti zaručí buďto Pixel, OnePlus a nebo třeba nově představený iPhone. To se, ale bavíme o minimálně 2x vyšší ceně.

Ad Android One) Ani tenhle program není zárukou nejnovějších aktualizací viz třeba Xiaomi Mi A2, které dostalo A10 teprve nedávno až po několika odkladech...
Ryzen 1600 | GTX 1060 | 16GB DDR4 2666MHz | RM550x
.Hardy
Junior

Odeslat příspěvekod honzao 18. 4. 2020 08:02

freddy158158 píše:uplně stejna jak to xiaomi je motorola G8 plus. diodu taky nema ale ma ambietni displej což si myslím i plně nahrazuje a je to návykové :hm

Sympatický telefon, bohužel až tak podobný Xiaomi Note 8T, že pořád ještě nemá Android 10 :D

.Hardy píše: Ad Android One) Ani tenhle program není zárukou nejnovějších aktualizací viz třeba Xiaomi Mi A2, které dostalo A10 teprve nedávno až po několika odkladech...

Jo, taky jsem si stihl něco dočíst :-/ Kdyby to fungovalo, tak nějaký Moto One by vypadal rozumně.
honzao
Kolemjdoucí