od Albert.Bert 31. 8. 2021 18:06
Už jsme sice úplně oftopic, ale dobrá.
Momentálně nemám 3,5mm jack, ale příště ho nejspíš zahrnu do parametrů, které vyžaduji. Důvod? Neposlouchám hudbu dnes a denně přes sluchátka, nejsem student co každý den dojíždí vlakem do školy, ani netrávím desítky minut v MHD cestou do práce. Logicky tak neudržuju bezdrátová sluchátka trvale nabitá. Když se rozhodnu, že je dnes po dvou týdnech použiju, nechci čekat než se mi nabijí, abych je pak mohl několik hodin používat. Stejně tak nechci kromě samotných drátových sluchátek, skladovat ještě nějaké redukce na lightning nebo usb-c. Přitom nijak nerozporuju, že je jack konektor zastaralý. Nicméně modelová řada zaměřená na takto smýšlející uživatele by jej měla mít.
Pak se tu objevil názor, že je možné ukládat a sdílet soubory pomocí cloudových uložišť. Souhlasím. Ovšem nemám v mobilu neomezená data, ceny za ně jsou absurdní a jelikož jsem doma i v práci v dosahu kvalitní wifi, datový tarif mít ještě dlouho nebudu. Ovšem současně chci mít soubory jako je hudba, filmy nebo fotky vždy k dispozici. Takže cloud pro mě není řešením.
No a ještě doplním konektor. Lightning je velmi úzce specifický konektor, určený pro jednoho výrobce a konkrétní modely. Fakt že Apple odstranil nabíječku z balení je podraz na zákazníky. Kabel s lightningem a usb-c totiž využijete jen pokud si k němu zakoupíte nabíječku s usb-c, a to řekněme si na rovinu kromě těch co mají i jiné produkty Applu vlastně téměř nikdo z běžných uživatelů nemá. Koupě nové nabíječky tak dost vyvrací ekologický záměr Applu, spíše to je jen další ekobouda. Když už si tedy koupím nabíječku, proč si nekoupit i kabel s klasickým usb-c konektorem pro nabíjení mnoha a mnoha různých zařízení? Následující roky mohu libovolně měnit značky mobilů a nepotřebuji k nim nabíječku v balení, jelikož mám tu svou vlastní kvalitní s rychlím nabíjením a usb-c konektorem. Jako uživatel se tedy můžu zachovat skutečně ekologicky a nekoupit si iPhone ale jakoukoli jinou značku se skutečně univerzálním konektorem. Chápu že Apple si takto chce přivázat zákazníky ještě pevněji k sobě, ale cirkus s ekoboudou se jim opravdu nepovedl. To neznamená, že to musí vadit i jiným, chápu že někdo v tom problém nevidí.
Aby bylo jasno, Apple mám rád, tedy spíše iOS. Nelíbí se mi ale některé kroky tohoto giganta, který si myslí že si může dovoloit cokoli. Třeba odůvodnění, že 12mini má sice mizernou výdrž na baterku, ale uživatelé s menším telefonem ho také budou méně používat je naprostý nesmysl. Právě jako uživatel malého telefonu bych ho rád kdykoli použil, cvaknul fotku, odpověděl na zprávy, ve frontě u pokladny kouknul na net a pak zaplatil. Chápu že je baterka malá, ale obhajovat to takhle je urážka inteligence. Řekl bych, že se Apple snaží za každou cenu neztratit zákazníky, důkazem budiž i podpora 6S, který už měl skončit. Jenže teď v době doznívající koronakrize by si mohli majitelé 6S koupit nějakého "asiata" a zpátky už se nevrátit, proto je potřeba dát lidem ještě rok čas, aby se mohli vzpamatovat a v lepších časech si koupit další Apple produkt. A věřím, že ten kdo to nevidí jako já, bude spokojen.