Zdravím všechny,
po necelých 4 letech jsem zase zpět a vybírám náhradu za stávající Galaxy S21.
Jelikož mi stávající telefon vyhovuje svou velikostí (větší telefon prostě nechci) a i jeho vnitřní kapacita 256 GB je pro mě dostačující, tak se nakonec výběr zúžil na výběhový Galaxy S24, Pixel 9 Pro a opět si pohrávám s myšlenkou přechodu na Iphone.
Telefon používám primárně k hovorům, emailům, placení, občas instagram a pak hlavně focení (3x zoom využívám pravidelně a někdy by bylo potřeba více) a natáčení videa - fotky z S21 byly pro mne ok za denních podmínek, horší světelné podmínky už nejsou žádná sláva a co mě tedy zklamalo je natáčení videa. Rovnou podotknu, že očekávám opět výměnu po 3-4 letech a ne dříve.
Nyní tedy k mému výběru.
Proti Samsungu vlastně nic nemám, stávající S21 dojíždí už jen svou výdrží baterie, která je po 4 letech spíše nijaká, a přijde mi, že telefonu už dochází i dech po poslední aktualizaci na poslední Android a OneUI. Ale jinak doteď skvělá podpora, nadstavba Android taky ok. Nicméně S24 má sice super cenu ( v této chvíli cca 700 EUR za 256gb variantu), ale přijde mi, že jinak je to pořád částečná recyklace mého telefonu ( hlavně v oblasti foťáků). Samozřejmě uvidím s čím přijdou s S25, ale dle toho co se očekává to nebude nejspíš o moc lepší.
Pixel 9 Pro, je to vlastně můj favorit v této chvíli. Fotky fajn, video mi sice přišlo, že má občas lehké problémy s přeostřováním, ale zkoušel jsem jen v prodejně, kde bylo mnoho objektů blízko kolem mě. Vlastně jedinou obavu mám z procesoru a výkonu + výdrže baterie. Ohledně výkonu hlavně do budoucna, na mé S24 to bylo viditelné s přechodem na poslední Android a poslední OneUI, že výkon jde dolů a dříve bezproblémové operace nyní znamenají přehřívání a battery drain. Má někdo zkušenost se staršími Pixely, jak zvládají pozdější upgrady? A pak je strašák ta baterka, tchán používá 8 Pro, prakticky jen na hovory a maily a není to žádná sláva. Nicméně přes to všechno nad ním vážně uvažuji, protože v této chvíli se dá v několika obchodech, kde běžně nakupuji a beru elektroniku za cenu okolo 870-880 EUR.
Což je pak velký problém pro Iphone 16 Pro rozdíl oproti Pixelu je v této chvíli nějakých 350 EUR ( za stejnou 256 gb variantu) a i když jsem s cenou za Iphone ok, tak nevím. Stojí to za to?
Fotky mi přišly stejné - jiné podání barev, ale minimálně na Iphone se to dalo upravit filtry, video rozhodně lepší. Jinak na IOS bych si musel zvykat a je tady lehká nedůvěra ve velikost baterie, ale dle všech testů asi zbytečná.
Míjím ještě nějaký další telefon? Jako "čínou" si jistý nejsem, zvlášť z hlediska požadované životnosti telefonu a i větší velikost telefonu je pro mne "no go".
Díky za jakékoliv rady/poznatky.
S pozdravem
Tomáš
PS: Proběhl edit příspěvku ohledně aktuálního Androidu na S21. Ještě jednou díky za upozornění.