Telefon pro důchodce - bez SOS tlačítka a dalších blbostí

Srovnávání telefonů a hodnocení obchodů s telefony

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Jerry7650 17. 1. 2025 14:03

Začínám už být zoufalý, tak zkusím zda si někdo neprošel podobným martýriem a nepovedloé se mu ho vyřešit.
Sháním telefon pro staršího člověka staršího přes 80 let. Zkoušel jsem x telefonů pro seniory, ale všechno jsou strašné šmejdy a hlavně - bohužel té osobě se často stává, že omylem například v kabelce zmáčkne nějaké tlačítko, nejraději SOS, ale jiné telefony mají třeba svítilnu, odemknutí klíves, vypnutí telefonu apod....

Sháníém tedy tlačítkový telefon, který má (nebo se alespon co nejvíce blíží) tyto parametry:
1) Žádné tlačítko SOS a pokud ano - JDE VYPNOUT
2) Dá se v menu nastavit, co se stane při podržení tlačítek delší dobu, ideálně pokud to žádné funkce nemá
3) Nemá pamět na SMS jako v roce 1999, tzn. ne třeba 40 jak jsem videl v popisu nějakého mobilu i ted v roce 2024 (ty mobily fakt dělají idioti, SMS jsou zrovna věc co ti důchodci používají).
4) čitelný displej a zřetelná tlačíka

Díky moc za tipy.

Přemýšlel jsem nad Nokiemi, ale ty recenze mne odradily, hlavně tčeba ty hry přes placené SMS, uplně vidím jak se jí to pomačká v kavelce a ve stresu to pak koupí...
Jerry7650
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 17. 1. 2025 14:32

Good luck, před pár lety jsem vybíral něco použitelnýho a je to bída. Ty telefony jsou totální odpad s nepoužitelným ovládáním. A upozorním, že je potřeba vybrat telefon, který podporuje LTE, protože 2G síť se bude v dohledné době vypínat.

Kdybych byl před tento úkol postaven nyní, tak nejspíš koupím nějaký dotykový přímo pro důchodce nebo normální dotykáč a nainstaloval na něj big launcher.

Něco v tomhle duchu: https://mobilni-telefony.heureka.cz/ali ... /#prehled/

EDIT: Ještě doplním, že když pořídíš na dotykáč obal à la kniha, tak tím bys měl eliminovat nechtěné dotyky v kabelce.

EDIT 2: Když si čtu recenze toho chytrýho Aligátora na Alze, tak bych vzal rovnou nějaký starší chytrý telefon ze šuplíku, nainstaloval ten big launcher, pořádně si pohrál s nastavením, šoupnul to seniorovi na zkoušku a pak by se vidělo. Hlavně žádný diskuze, jak píše kolega pode mnou, to musí být léčba šokem ;-)
Naposledy upravil špecifickýtrh dne 17. 1. 2025 14:52, celkově upraveno 2
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod hamayaan 17. 1. 2025 14:33

Něco podobného jsem řešil pro tchyni 80+

Pokud nechce dotykový, tak je to bída. Kvalitní tlačítkáč, který by měl trochu lepší funkce na úrovni těch lepších v roce třeba 2008 už se neseženou. Dnes dělají jen šmejdy za pár korun na úrovni telefonů z roku 1999.
Bohužel jsem tchyni nevysvětlil, že dotykáč jhe v podstatě lehčí a intuitivnější než tlačítkáč.
Takže nakonec má Nokii 235 a má už asi druhou. Když se rozbije, chce zase ten samý.
Třeba Aligator D950 nevypadá špatně a SOS tlačítko snad u něho není až tak snadno zmáčknutelné. Ale ty tvé požadavky těžko soudit, zda splňuje. Tyto telefony jsou na okraji zájmu a moc info o nich není.

https://www.alza.cz/aligator-d950?dq=6714710
hamayaan
Junior

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 17. 1. 2025 15:07

Ten Aligator D950 nepodporuje 4G, takže za 2(?) roky bys řešil stejný problém. A senior by se musel učit ovládat zase nový telefon. I z toho pohledu mi ten chytrej telefon s BL přijde jako dobrý řešení, můžeš upgradovat telefon a to ovládání bude pořád stejný.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod hamayaan 17. 1. 2025 15:22

A někdo očekává, že tyto telefony vydrží déle než 2 roky?
hamayaan
Junior

Odeslat příspěvekod Nick Cave 17. 1. 2025 15:26

já myslím, že 2G síť vypnou později než za 2 roky, jsme přece specifický trh :-)
Marantz 1060, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Administrátor

Odeslat příspěvekod špecifickýtrh 17. 1. 2025 17:16

Kdo je připraven, není překvapen.
špecifickýtrh
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 1. 2025 17:49

Koupil jsem pribuzne pred asi dvema roky Cube1 S300.
https://www.datart.cz/cube1-s300-senior-black-mtoscus300050.html

S tlacitky je velmi spokojena, ale jestli to umi naprogramovat dlouhy stisk, to nevim, 4G to neumi, a SMS ona nepise. SOS tlacitko je na zadni strane zapustene, a da se deaktivovat, popr. nastavit na jakekoliv tel. cislo.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod Jerry7650 17. 1. 2025 18:02

Díky, ten Cube vzhledově vypadá dobře, tak jsme stáhnul manuál a co tam zase neobjevím:

Zapnutí tichého módu
Podržte po dobu 3 sekund tlačítko # a telefon se přepne do tichého módu. Opětovným delším podržením přepnete zpět do normálního módu.

Tohle je přesně to, co je na těch telefonech špatně. Přesně tohle ten duchodce nemá tušení, omylem to zapne a je v koncích.
Jerry7650
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 1. 2025 18:22

No me pribuzne se stalo, ze si na predchozim mobilu bocnim tlacitkem hlasitosti nevedome vypnula vyzvaneni a uz jsem se ji nedovolal. Tenhle bocni tlacitka nema. Ale vsude je neco.
:D
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod BariTom 17. 1. 2025 18:33

Já koupil dědovi 90let něco takového. Všechny ostatní byly nepoužitelné a za par měsícu na vyhození.
https://www.bohemiapc.cz/aligator-t100- ... rtu-white/
BariTom
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 17. 1. 2025 18:35

Neco takoveho mame v zamestnani, na tom se ctou a pisou SMS hodne blbe kvuli displeji a neni to vubec mobilni.
aaaa
Junior

Odeslat příspěvekod BariTom 17. 1. 2025 20:44

Myslim, že takový člověk přes 80let SMS nepíše:). A právě velikost a vzhled klasického telefonu je nejvice intuitivní pro starého člověka. Ano mobilní opravdu není. Slouží spíše jako náhrada pevné linky. Velká tlačítka a na diplej není potřeba ani vidět. Stačí pod tlačítka vložit rychlé volby na nejčastější kontakty.
BariTom
Junior

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 17. 1. 2025 21:43

CPA Halo 28. S výběrem telefonu pro 80letého dědu jsem strávil víc času než když jsem kupoval telefon sobě.
MYCHAL S TVRDÝM
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 18. 1. 2025 07:57

BariTom píše:Myslim, že takový člověk přes 80let SMS nepíše:). ....

Asi jsi necetl zadani tazatele v uvodnim dotazu?
Jerry7650 píše:...
3) Nemá pamět na SMS jako v roce 1999, tzn. ne třeba 40 jak jsem videl v popisu nějakého mobilu i ted v roce 2024 (ty mobily fakt dělají idioti, SMS jsou zrovna věc co ti důchodci používají). ...
aaaa
Junior

Další stránka