od ConPower 16. 4. 2005 18:54
Já CX65 mám a můžu vřele doporučit. Hlavní pro mě byl poměr cena/výkon a celkem i vzhled. Displej není tak strašný, jak všichni píšou, je téměř shodný s tím, co má K500i (a dokonce i T6x0, tam je rozdíl o něco málo větší, ale pořád to není jemnostně propastný rozdíl), standardně se dá regulovat intenzita podsvětlení po 10% (od 0% [vypnuté podsvětlení] až po 100% [nejvyšší intenzita]), s patchem to jde i po 1%. Displej je jasný a má pěkné barvičky, je výborně čitelný na přímém slunci. K500i má taky velice pěkný displej, na slunci jsem ho ale neviděl.
Klávesnici má jednoznačně lepší Siemens (taky když je větší a lépe se mačká). SE ji má strašně maličkou a zejména tlačítko 2 pod joystickem je katastrofa. Joystick je lepší spíše u SE, je přesný, ale jeho nevýhoda je v tom, že je na mé gusto až příliš měkký a někdy nezareaguje na zmáčknutí (to mi dříve dělal i Siemens, na to jsem si ale po 2 dnech zvykl a už je to v pohodě; asi to tak bude i u SE).
Foťák a kamera jsou si celkem podobné. Siemens IMHO rychleji překresluje snímanou scénu, SE má ale interpolovaný megapixel. Myslím, že SE má neomezené video, kdežto Siemens pouze minutové (na přání zašlu nějaká videa, případně i fotky). Fotky mi u CX-ka s dobrým nastavením expozice vychází velmi pěkně, na běžný digitál však samozřejmě ztrácí.
Zvuky má lepší SE, napomáhá tomu lepší reproduktor a podpora formátu MP3. U Siemensu to s docházejícím dechem jakž takž dohání WAVy v kompresi IMA ADCPM, reprák však při basech poměrně prská. Siemens má neomezený diktafon (nevím, jak SE), který je při cca 1,2 MB volné paměti nahrát víc, jak půlhodinovou nahrávku, formát AMR však moc kvalitou neoplývá.
U Siemensu nedám dopustit na vynikajícího správce souborů, v němž se dá vytvářet složek, jak je libo. Přesouvat, kopírovat soubory také není problém. Třešnička na dortu je i v podobě označování souborů, když si vybrané soubory můžete hromadně přesunout do jiné složky nebo je smazat... Skvělé je i vyhledávání souborů, musíte ale zadat přesný název i s koncovkou (např. Budík.wav).
Adresář (22 položek) a kalendář jsou rovněž silné stránky Siemensu, SE má ale hlasové funkce. Siemens má nad displejem 2 schované informační diody, které upozorňují na vybrané události (příchozí SMS, ztracený hovor, upomínka atd...), SE má tuším jednu stavovou diodu.
Dobré je, že oba mobily umí příjímat a posílat soubory přes IrDA, u SE mi ale docela vadí, že při přijímání souboru se přijetí musí potvrdit, to celkem zdržuje. U BT to beru, protože to vám někdo může poslat něco, co nechcete, ale u infraportu, kdy oba zařízení musí být u sebe, mi to přijde zbytečné. Siemens pošle/přijme všechno (obrázek, melodie, skin, hra, aplikace, video, text...), SE taky, vyjma Javy (přijmout ji může, ale odeslat ne; prý ale existuje trik, jak ji odeslat možné je).
Jak jsem psal na začátku, mám CX65, teď doplním, že za K500i bych ji neměnil. Bezpochyby je to dobrý telefon, s tím souhlasím, ale já jsem zvyklý na svého Siemense a jeho výhody by mi na SE chyběly.
Snad jsem toho napsal dost. Pokud vás ještě něco bud zajímat, napište do diskuze.
Naposledy upravil
ConPower dne 19. 4. 2005 14:08, celkově upraveno 2