V Čechách ako na Slovensku aneb O2 SK zrušilo roaming v ČR

O slovenských operátoroch a ich službách (Orange, T-Mobile SK, O2 a ďalší)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Persbrandt 7. 8. 2023 20:24

Ředitel ČTÚ píše:Vypršet a vrátit kredit ? Wtf ? :D

Proč Wtf? jakože vám to přijde nemorální? nebo bagatelní částka? nebo to myslíte tak, že to nejde ?
V Česku to teďka myslím taky jde, neznám podrobnosti, ale u O2 SK to jde určitě, aspoň tak informuje infolinka. Jen neumí jasně odpovědět na to, zda peníze pošlou i na český účet a já slovenský účet nemám.

Jo, dřív to vrácení kreditu (tedy u nás v ČR) nebylo možné , takže cokoliv člověk dobil, to bylo pro něj "ztraceno" a lidé pak přemýšleli a třeba zde se ptali, za co utratit zbylý kredit. Před časem se zákon změnil a co vím, tak vrácení kreditu možné je (min. tedy při přenosu čísla, snad se jen debatovalo o nějakých manipulačních poplatcích).
takže když to zákon, popř operátor z vlastní vůle umožňuje, proč to nevyužít. Opravdu mi nepřijde, že by to bylo nějaké "okrádání" operátora.

Ale pokud bych kartu odložil a požádal si o vrácení kreditu, tak ani tak ne kvůli tomu probíranému zdražení, i po něm je to výhodné, ale spíš kvůli těm roamingovým příplatkům, protože jsem doufal, že vzhledem k jen občasnému používání té karty mi přece jen zůstanou nějaká ta "bezpříplatková" období, jako to bylo donedávna, ale teď mi přijde, jako by se ten systém vyhodnocování trochu změnil, protože při stejném chování jsem stále tzv. "na priplatcich". :-)

-- 7. 8. 2023 21:38 --

ze.us píše:

což podle mne mají zákonnou povinnost

Slovaci maji vlastni telekomunikacni zakon...

zeus díky. No mně je jasné, že Slováci mají vlastní telekomunikační zákon, který pravda neznám, ale vsadil bych se, že tam tu povinnost předem informovat zákazníka o změnách např. ceny budou mít zakotvenu taky, většinou je to stejně podle směrnic EU.
Nebo vy ho znáte detailně a víte, že to tam nemají?

ad 2) Myslíte, že je pravdepodobné, že pokud Vám někdo omylem dobil 6 Eur, že ten člověk chodí zrovna sem na fórum? Jo chápu, to byl vtip, OK..
Ale proč vás to tíží? Jako Kaktus určitě nefungující a pokud vás nekontaktoval žádný zákazník, že vám omylem dobil, tak je to chyba operátora ve váš prospěch a užijte ten kredit ve zdraví, ne?
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod steve 8. 8. 2023 13:46

Zatial ani manzelka nedostala SMS-kou upozornenie, v clanku na mobilmanii sa pise, ze kto so zvysenim nesuhlasi, moze odist, ti, ktori splacaju nejake zariadenie, tak po uhradeni zostavajucej sumy tiez. My zostavame, lebo Volnost sa oplati, volat za 60 min. hovor 10 alebo 15 centov nedeli, nenasobi. Akurat tie stale vyssie a vzdy len stupajuce ceny operatorov nas mozu stvat.
steve
Junior

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 8. 8. 2023 14:39

Aha, takže vypršet = odložit. Tak pak už to smysl dává. :D Já jsem to chápal tak, že se nechá kredit vypršet = propadnout a pak se nechá vyplatit. Což jsem si myslel, že nejde. :D

Jinak ohledně morálky = v ČR nás operátoři berou na hůl, takže jakýkoliv odpor je dle mého soudu vítaný a z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem. 8-)

https://www.youtube.com/watch?v=PLbqY95WiOc
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Odeslat příspěvekod Persbrandt 8. 8. 2023 19:34

No nevím, jak jste to pochopil. Já jsem to myslel tak, že případně nechám kredit vypršet, tedy tzv. propadnout.Jak jinak byste chtěl nechat vypršet kredit na simce, než tím že uplyne "povinná" doba pro dobití, aniž byste dobil?
A infolinka tvrdí, že oni ten propadlý kredit na požádání vrátí. Předpokládám, že by to muselo být asi až po uplynutí i té "záchranné" měsíční lhůty, po které je karta úplně zrušena.
A snad říkali, že o vrácení je možno požádat i po dobu několika let po vypršení karty.

ad) otázka morálky: Však bych se taky divil, kdyby tady někdo moralizoval vůči zákazníkům, na našem specifickém trhu, takže v tomto se shodneme..:-)
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 9. 8. 2023 07:39

A nevrati ti ten propadly kredit jen pri dalsim dobiti?
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Persbrandt 9. 8. 2023 17:19

no při dobití v záchranné lhůtě samozřejmě vrátí na kartu i ten zbylý ("propadlý") kredit, ale já tady celou dobu mluvím o vrácení zbylého kreditu na bankovní účet, v situaci , kdy už je SIM karta zrušena (a už na ni samozřejmě nelze nic vrátit).

Btw na to vrácení kreditu by byl v tomto případě i u SK operátora v určité lhůtě s největší pravděpodobností i zákonný nárok, protože k jednostranné změně podmínek (zdražení) v neprospěch zákazníka. Nicméně to nezkoumám, protože zák. servis O2 SK deklaruje, že ten zbylý kredit vrátí po zrušení karty tak či tak. :-)

-- 9. 8. 2023 18:31 --

PS Tak dnes mi prišla od nich sms upozornění o tom chystaném zdražení. Takže v SK taky bude taková zákonná povinnost. V té smsce se píše:

"Aj nadalej pre Vas chceme zlepsovat nase sluzby a rozsirovat 5G siet. Od 12.9.2023 preto upravujeme pre O2 Volnost ceny sprav z 0,05 Eur/SMS na 0,08 Eur/SMS a volani z 0,10 Eur/hovor na 0,15 Eur/hovor. Aj za hodinove volanie teda nezaplatite viac ako 15 centov. Zaroven menime aj Denne data: balik 500 MB navysujeme na 700 MB so zmenou ceny zo 0,75 Eur/den na 0,95 Eur/den a balik 1 GB navysujeme na 1,5 GB so zmenou ceny z 1 Eur/den na 1,30 Eur/den. Viac informacii najdete na http://www.o2.sk/o2-volnost-zmena . O2"

takže zatímco před pár lety zrušili roamingové zvýhodnění pro zákazníky v Česku (zrušili princip "v Čechách ako doma"), tak teď přitvrzují i pro zákazníky doma na Slovensku. :-(
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 9. 8. 2023 18:01

Tak nam dej urcite za deset mesicu vedet! Treba mezitim euro posili a ty nakonec vydelas.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Persbrandt 9. 8. 2023 19:15

zeus: doufám, že v tom nebyl sarkasmus. to bych si za odpověď na tvůj poslední dotaz (předpokládám že seriózně položený) nezasloužil..
Persbrandt
Junior

Odeslat příspěvekod ze.us 9. 8. 2023 19:27

Nebyl, vraceni kreditu z propadle SIMky mi rozhodne neprijde bezne. V civilizovanejsich zemich je spis obvykle, ze neexpiruje.
ze.us
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ředitel ČTÚ 17. 4. 2024 17:38

Do několika měsíců bude možno koupit eSIM od O2 SK. Hovoří se o tom na konci tohoto videa:

https://www.youtube.com/watch?v=jVBPau5_PsQ

:D
Ředitel ČTÚ
Vrátnej na ČTÚ

Předchozí stránka