Proč na Slovensku tolik používáte wap?

O slovenských operátoroch a ich službách (Orange, T-Mobile SK, O2 a ďalší)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 13. 10. 2005 20:14

Vysvětlete mi, jak je možné, že je na Slovensku wap tak oblíbená služba? V ČR je to v podstatě mrtvola, s výjimkou paušálních tarifů je wap kvůli své ceně takřka nepoužitelný.

Máte v SR tak dobré tarify, tak výhodně doplňky? Nebo je důvodem málo počítačů připojených k internetu, takže lidé musí vzít za vděk mobilem a wapem? Nebo něco jiného?

Chtěl bych na tohle téma připravit článek. Obliba wapu na Slovensku mě opravdu velmi zaujala a přemýšlím o příčinách.
Naposledy upravil Marek Lutonský dne 13. 10. 2005 20:24, celkově upraveno 1
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Jony 13. 10. 2005 20:18

Marek L. píše: přemýšlím nad příčinách.
Jony
Junior

Odeslat příspěvekod aquila 13. 10. 2005 20:21

marek: ma to istej miery historicke pramene. na slovensku bol datovy wap pausal napriklad u orangeu za 149 neobmedzeny wap ;) a tento pausal bol velmi popularny a dostupny pre viac menej kohokolvek. v podstate s pausalom flexi mohol mat za 249 korun plus minus pouzitelny internet. kopu ludi napriklad pouzivalo aj operu alebo winwap na net.

cize vznikali diskusne fora, chaty, poretaly cele vo wape, cize ked bol obsah to bolo aj zaujimave pre ludi.

orange mal a stale ma spickovy wap portal, a je tam napriklad aj spickovy wap email klient s podporou az 5 kont ci uz pop3 alebo imap ..

cize medzi mladymi ludmi velmi popularna forma :) a hlavne lacna ...

teraz je v ponuke u operatorov aj lacny pausal co ma 10 mega.

dalsia vec bola, ze za tych napriklad 149 korun dostal clovek k dobru este 50-55 smsiek z webu do vsetkych sieti a tusim 5 alebo 10 mmsiek. mno a aby to nebolo malo, tak pri tomto pausali sa _neplatilo_ za data v roamingu, co ho taktiez robilo velmi atraktivnym.

a ked si to clovek zoberie clovek kolem a kolem, za 150 korun to bola neprekonatelna ponuka. skratka to co mozno v CR chybalo, pausal dostupny sirkej verejnosti.

a este ma napadlo, ked si niekto aktivoval tento pausal, tak mu orange znizil viazanost z 24 mesiacov na 18, co je myslim tiez velmi dolezity element :) a to plati dodnes :)
Naposledy upravil aquila dne 13. 10. 2005 20:25, celkově upraveno 1
aquila
Junior

Odeslat příspěvekod Juliooo 13. 10. 2005 20:22

Ja osobne používam WAP keď som niekde a chcem sa dostať domov a tak si pozriem kedy mi ide najbližší spoj domov... Nie každý ma auto :) A ešte ho "využívam" na čítanie si vtipou a v poslednej dobe som začal experimentovať s Opera Mini.

Kedysi som mal mobilný telefón s OS Symbian a to som chodil potom na MSN a ICQ cez neho.

Mám u operátora predplatených 10MB za 99sk bez dph čo je pri kapacitách WAP stránok veľmi ťažko spotrebovateľné.

Akurát keby rýchlosť bola vyššia, ale dá sa to prežiť, hh
Juliooo
Junior

Odeslat příspěvekod Marek Lutonský 13. 10. 2005 20:25

Ten levný datový paušál pro wap je v nabídce Orange a T-Mobile i dnes?
Marek Lutonský
Hlavní administrátor

Odeslat příspěvekod Juliooo 13. 10. 2005 20:32

Web kde sú jednotlivé služby: http://www.t-mobile.sk/sk/!pages.get?id=120903

Ja mám predplatenú službu DATA Start
Juliooo
Junior

Odeslat příspěvekod aquila 13. 10. 2005 20:32

marek: ano, dokonca svojim sposobom zlacnel. predtym stal 150 korun, ale bol neobmedzeny. teraz za 99 korun ma clovek 10 mb, k tomu 50 sms z webu, 5 mmsiek, a este sa mu skrati uvazok o 6 mesiacov z 24 na 18 mesiacov.

navyse tento novy neni len na wap, ale aj na web ;) cize staci aj na email, wap. odpocitavanie je po 1km a kazdy dalsim 1mb navyse stoji 35skk/mb teda asi 3 haliere za kb ...

myslim, ze aj v CR by mal uspech ;)

podla statistik orangeu ho ma aktivovany tusim okolo 80 tisic uzivatelov, co na datovy pausal zase neni tak malo ...

a este dalsia vec, na slovensku je velmi huste EDGE u jedneho aj druheho operatora, cize je to aj docela rychly internet ;)

potom su tu ciste datove pausaly kde ma clovk tusim 1 GB za nejakych 300-400 korun...

a t-mobile ma tiez pausal za 99 korun, kde ma 10mb ...
Naposledy upravil aquila dne 13. 10. 2005 20:35, celkově upraveno 1
aquila
Junior

Odeslat příspěvekod ioio 13. 10. 2005 20:35

tu je cennik:
Orange : sluzba orange world mini za 129sk mesacne ponuka 10 volnych mb na wap+web,5 standartnych sms z mobilu,50 sms z webu, 10 mms z mobilu a 10 lokalizacnych sprav v jednom baliku. nad ramec je 1mb spoplatneny sumou 35sk.
sluzba orange world klasik za 299sk mesacne ponuka 30 volnych mb na wap+web,10 standartnych sms z mobilu,50 sms z webu, 15 mms z mobilu a 15 lokalizacnych sprav v jednom baliku. nad ramec je 1mb spoplatneny sumou 35sk.
sluzba orange world maxi za 699sk mesacne ponuka 1000 volnych mb na wap+web,20 standartnych sms z mobilu,50 sms z webu, 20 mms z mobilu a 20 lokalizacnych sprav v jednom baliku. nad ramec je 1mb spoplatneny sumou 35sk.
Atraktivny je i fakt, ze ak pri podpose zmluvy sa zakaznik zaviaze vyuzivat jednu zo sluzieb orange world, tak povina viazanost po kupe akcioveho telefonu sa mu skrati z 24mesiacov na 18mesiacov!

T-mobile: Sluzba Data start ponuka v baliku za 100sk 10 volnych mb na wap+web tiez nezavisle. Nadramec je poplatok za 1mb 39sk
Sluzba Data start ponuka v baliku za 100sk 10 volnych mb. Nadramec je poplatok za 1mb 39sk.
Sluzba Data standart ponuka v baliku za 590sk 700volnych mb na wap+web nezavisle. Nadramec je poplatok za 1mb 39sk.
Sluzba Data nonstop ponuka v baliku za 990sk neobmedzene mnozstvo mb na wap+web nezavisle. Nadramec je poplatok za 1mb 39sk.

Ceny som uvadzal bez dph. A sa mi zda , ze na slovensku je viac stranok s ponukou zabavy ako je chat a podobne. ale to je uz moj subjektivny nazor ....

a samo pred nejakymi 2 rokmi eurotel slovensko a orange ponukali neobmedzeny wap za 199 resp 149sk. takze nasi operatori si doslova naucili zakaznikov vyuzivat wap
ioio
Junior

Odeslat příspěvekod Rada 13. 10. 2005 21:09

Hmm, tak to nevím, proč operátoři v ČR wap tak zabíjí. Posledním bodnutím bylo omezení bezplatného wapu u DN na půl mega...teď čekám, kdo bude následovat. Tradičně TMO a Oskar nechá neomezený wap stále? (ostatně zajímalo by mě, kolik zákazníků využívá datové služby za paušální poplatek).
Rada
Junior

Odeslat příspěvekod Skic 13. 10. 2005 22:02

Mam aj web, aj wap, wap pouzivam dost casto, lebo je prakticky a mam ho stale so sebou... Ci uz kedysi v skole, alebo teraz v praci, v autobuse, atd....
Vyuzivam datovy balik 10MB v Orange za 153,50 Sk a vyuzivam ho aj na mail klienta, icq cez Jimma, a samozrejme este donečdavna na wap.mobilmania.sk :)
Ake su ceny v Cechach? Je to u Vas take drahe, ze je wap tak malo rozsireny?
Podpis editován administrátorem. Do podpisu nevkládejte odkazy, webové či e-mailové adresy ani obrázky, nepoužívejte formátování. Povoleny jsou pouze odkazy na internetové projekty vydavatelství Computer Press.
Skic
Junior

Odeslat příspěvekod DooDeeToo 14. 10. 2005 10:46

Okrem klasických používateľov WAPu, ktorí nemajú problém čítať klasické WAP stránky, diskutovať a proste WAP naplno využívať, existujú u nás aj "30-sekundoví" šetrní ľudia - v prípade paušálu Orange je totiž prvých 30 sekúnd bezplatne.

A toto je tiež lákadlom - predovšetkým v dobe, keď ešte bolo možné posielať SMSky z internetu bezplatne, ľudia túto možnosť veľmi radi využívali aj z WAPu. Dá sa povedať, že z mobilu posielali SMSky bezplatne, pretože 30 sekúnd stačilo na odoslanie SMSky.

V tej dobe sa cez moje stránky poslalo denne okolo 50 tisíc SMS správ - neviem teraz presne určiť, koľko z toho šlo cez WAP, ale bola to približne polovica. I v dnešnej dobe to nie sú nejaké malé čísla, i keď bezplatných SMS je málo - klasiku predstavuje paušalista Orange, ktorý má navyše aj službu Môj asistent s voľnými SMS správami pre internet (a posiela ich cez WAP).

Keďže nemám paušál Orange, nie som si celkom istý, či tých 30 sekúnd zadarmo je aj v súčasnosti alebo to bola minulosť, no mám dojem, že to tak funguje stále, či nie?
DooDeeToo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fido+ 14. 10. 2005 11:35

Tech 30 sekund jeste stale funguje? Myslel jsem ze uz je to minulost.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod Skic 14. 10. 2005 12:13

DooDeeToo píše:mám dojem, že to tak funguje stále, či nie?n/quote]

Ano, funguje to stale, cize prvych 30sekund wapovania cez CSD v sieti Orange Sk je zadarmo...
Podpis editován administrátorem. Do podpisu nevkládejte odkazy, webové či e-mailové adresy ani obrázky, nepoužívejte formátování. Povoleny jsou pouze odkazy na internetové projekty vydavatelství Computer Press.
Skic
Junior

Odeslat příspěvekod standa_pochcalpadlo 14. 10. 2005 12:35

Tak o takových věcech si v Česku můžeme nechat jen zdát... zde je například ceník Oskara: http://www.oskarmobil.cz/price_plans/data.php Žádné volné sms ani mms nejsou. O prvních 30s zadarmo nemluvě...
Motorola AMIO (bez fw zásahu) -> Siemens m35i (kompletně fw přizpůsobený) -> Siemens m55 (začátek patchování) -> Siemens m65 (patches rulezzz), Twist -> Slyším Vás -> Odepiš + Twist
standa_pochcalpadlo
Junior

Odeslat příspěvekod standa_pochcalpadlo 14. 10. 2005 12:41

Ještě pro úplnost: při vytáčeném spojení je cena 1,79 Kč s DPH za minutu.
Motorola AMIO (bez fw zásahu) -> Siemens m35i (kompletně fw přizpůsobený) -> Siemens m55 (začátek patchování) -> Siemens m65 (patches rulezzz), Twist -> Slyším Vás -> Odepiš + Twist
standa_pochcalpadlo
Junior

Další stránka