od Lubo.s 27. 4. 2007 01:11
Za týždeň budete všetci cítiť bolesti hlavy, bude vám hučať v ušiach a budete mať problémy so spánkom.
Ale keď obmedzíte prísun slivovice všetko pominie!!!
No vážne..
Je skupina ľudí, ktorí sa snažia presadiť názor o škodlivosti mobilných telefónov. Ja k ním nepatrím. Ale fakta:
1.BTS na streche má prirodzene vyžarovací diagram dosť úzky smerom od antén do okolia, čiže na budovu pod sebou žiari minimum.
2. No ale ani výkon BTS nie je veľký, veď logika vraví, ak mobil (teda uplink) ide max 2W aký zmysel by malo ísť downlink omnoho vyšším výkonom, kedže anténa pre downlink má dokonca lepšie podmienky na šírenie, keďže je vo výške.
3. Ako som už vravel, ak mobil, ktorý držíme tesne pri hlave ide max 2W a to má podmienky na šírenie strašne nepriaznivé, downlink výkon z antény z BTS je úplne zanedbateľný, keďže antény sú vzdialené od nájomníkov, nie na cm, ale minimálne na niekoľko metrov a už spomenutým vyžarovacím diagramom žiaria úplne mimo.
4.To nikomu nevadia TV vysielače v okoli ktoré žiaria výkony v kilowattoch? mobilná bts s pár wattmi je zrazu škodlivá?!
5.O účinkoch elektomagnetického žiarenia sa už popísalo mnoho, no len tak stručne vyberiem- výsledok účinku elmag žiarenia na živé tkanivo je teplo (mikrovlá rúra- mimochodom, to zasa nikomu nevadí a skoro každý to má doma?!..rúra s výkonom poribližne 1200W ak má nejaký minimálny únik mikrovlného žiarenia, napr len 1%- čo je celkom možné ..je to teda teda 12W...mobil ide 2Wpri GSM, 1W pri DCS)..
opakujem..teplo...koľko tepla asi urobí 2W telefón pri hlave? Uvarí nám to mozog? Omnoho viacej tepla v organizme vytvorí infra žiarenie z letného táboráku. a aj ked zdroj tepla je iný (keby ste chceli polemizovať), výsledok je stále len teplo. pri 2W z telefónu pi hlave je zanedbateľné. Pri tom istom výkone z BTS na takú vzdialenosť je to nič!
Verdikt:
Strachovať sa z BTS nad hlavou je ...no..blbosť...to potom sa treba zaryť pod zem, pretože existuje skelníkový efekt, emisie, kozmické žiarenie...
BTS na dome berte!
No a zástancovia škodlivosti - ukameňujte ma!