Ahoj,
samsung B5722 mám asi týden. Již dlouho dobu jsem čekala na mobil na dvě simky, který mi bude vyhovovat vybavením i vzhledem. Je pravda, že i tak je samsung B5722 mírným kompromisem obojího, ale i tak jsem spokojená.
Teď trochu do hloubky.
Začala bych vzhledem "interiéru". Samsung má svých 10 pozadí, které mají tři pracovní plochy - pro každou plochu s jiným obrázkem nebo tématicky navazujícím. Chybí mi možnost vytvořit nebo stáhnout si další. Na pozadí je samozřejmě možné nastavit jakýkoliv obrázek, ale pak máte na všech třech plochách stejný. Nelze totiž na každou plochu nastavit extra obrázek. Řeknete si detail, no dobře.

Přejdeme tedy k motivu. V B5722 najdete dva Moje motivy: černý a zelený. Ve své podstatě se jedná pouze od podbarvení pozadní pod ikonami. Podbarvení vnitřního menu je ale pokaždé bílé

a nenašla jsem možnost moje motivy rozšířit.

Prostě máte možnost pouze náhledu nebo uložit jeden z nich.
Souhlasím, že ikony na widgetu jsou zbytečně velké, ale dá se s tím žít. Přeci jen, když chcete mít na pozadí všechno, tak už jdete rovnou do menu. A vzhledem k tomu, že se B5722 dá ovládat pouze prstem, je možná lepší, že jsou ikony dostatečně velké a vy máte větší šanci, že se na ní trefíte

.
Něco k ovládání. Ještě před půl rokem jsem tvrdila, že dokud budou vyrábět mobily s klávesnicema, nic a nikdo mě nedonutí, abych si pořídila dotykáč

a vidíte sami. Přesvědčila mě nakonec informace, že lze nastavit vibrační odezvy. Musím ale říct, že B5722 je nemá zase tak silné, klidně bych ještě přitvrdila. Co se klávesnice týká, tak bych pochroupla další možnosti, jako je třeba zmíněná query klávesnice nebo "malování" apod. Standardní klávesnice je sice super na psaní smsek, ale políčka jsou docela malá, takže bojuji s překlepy. Každopádně věřím, že je to zvyk
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)
. Musím dát za pravdu i java hrám, že mají ve většině případech displayovou klávesnici, která zakrývá 1\4 displaye, takže si případnou grafiku hry ani moc neužijete. Až na dvě ukázky her (nejedná se o plnou verzi), které ovládáte dotykem. To je mnohem lepší. Nicméně nepodařilo se mi narazit na podobné hry ke stažení. K ovládání bych zmínila přepínání mezi simkama...to je výborné a rychlé. O vše se postará jedno tlačítko na boku mobilu nebo automatické (časové) nastavení, které zajistí přepnutí mezi simkama v konkrétní hodinu.
Na konec bych napsala ještě pár vět k aplikacím.
Hudba super, velmi mile mě překvapila funkce nahrávání z rádia. Kalendář má možnost opakovaných událostí, což je dobře využitelné nejen pro pracovní život. Fotoaparát mě zklamal, 3 MP samsungu se s 3 MP u SE nedají srovnat.

Nehledě na to, že text s tím také nenafotíte, tak aby byl čitelný - chybí totiž makro. No a v neposlední řadě chybí automatické zaostřování, takže většina fotek je rozmazaná - pokud nemáte ruce stejně dobré jako stativ

. Foťák má sice blesk, ale nečekejte od něj nic zázračného. A málem bych zapomněla, že nemá ani možnost výběru scén. Má pouze krajinu. Za to má spousty ozdobných rámečků. No nevím, ale těch bych se klidně vzdala. Hezké fotky jsem udělala venku za denního světla. Budík je bezva, můžete si jich nastavit hned několik, nechybí nastavení na konkrétní dny včetně opakování. Z prvopočátku jsem byla nadčená z diktafonu, ale zatím jsem mu nějak nepřišla na kloub. Všechny nahrávky se mi přehrávají zrychleně, je to docela vtipný, ale né moc praktický. Co je pro mě nejvíc cenné, jsou poznámky, úkoly, stopky, kalkulačka (Ta je dobře udělaná, na dotykáči máte všechny funkce ke zmáčknutí. Nic nepřepínáte jako u klávesnice.) a časovač. Na plochu je možné "přilepit" až tři papírky s poznámkami. Na B5722 jsem rozchodila i filmy v rozlišení 320x240, rychlost videa 64, počet snímků 15, zvukový tok 64, frekvence 11025. Obraz trochu kostičkuje, ale zvuk má ode mě výbornou. Málem bych zapomněla vyzdvihnout, že B5722 umožňuje nastavení falešnýho hovoru a sos sms. Jsou to parádní věcičky. Všichni z nás zažili jistě situaci, kdy si pohrávali s myšlenkou....kdyby mi teď někdo zavolal, abych se mohl z toho vykroutit...no a s B5722 stačí málo. Nahrajete si hlas, nastavíte reakční dobu a aktivujete falešný hovor. Pak už vám po podržení bočního tlačíka pro snížení hlasitosti v kapse rozezvoní příchozí (falešný) hovor

. U SOS sms můžete přednastavit text a několik příjemců. V případě nebezpečí opět stačí podržet boční tlačítko (myslím že naopak pro zvýšení hlasitosti) a smska je odeslána. Má to jeden háček, nefunguje to, když si zrovna přehráváte hudbu

.
Abych to nějak shrnula. S B5722 jsem spokojená, jsou detaily, které trochu nevychytali, ale dá se to odpustit. Stále platí, že vše do jednoho nenarvete a musíte dělat nějaké kompromisy.
Mobil odpovídá ceně tak 3tis, nyní jako novinka stojí až o 2tis více. To vnímám jako cenu za možnost dvou simek. Je to mobil, který zastane dobře diář a záznamník, ale už to není super hračička. Bylo by fajn, kdyby se ještě někdo zamyslel nad příslušenstvím, jako je třeba dobře padnoucí pouzdro a ochranná fólie přímo pro tento typ mobilu. Někdo může namítnout, že pouzdro je součástí balení. Nicméně to pouzdro má odhalenou hlavu telefonu (až po začátek displaye). Což je tak trochu k ničemu. Když to takto hodím do kabelky, nepřežije to jeden den bez šrámu.
Budu ráda, když mi dáte vědět vaše zkušenosti a ty moje vám snad také něco prozradí.