Samsung S22, S22+, S22 Ultra - obecná diskuze

O mobilních telefonech značky Samsung

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Kapr99 6. 6. 2022 09:03

No mne to napadlo hned ze pokud si "odzoomujete" na 0,9 tak se vam to prepne logicky na sirokac a je pak jasny ze kraje budou lehce deformovany.

ALE
koukal jsem na detaily obou fotek a obe maji f1.8 takze to fotil hlavni snimac...coz teda nejak nechapu jak jste fotili s 0,9 "zoomem" :-D
Kapr99
Junior

Odeslat příspěvekod Libb 6. 6. 2022 10:28

Trošku se to zamotává.
Je to asi takhle - čím širší ohnisko, tím
  • obraz bude mít hlubší perspektivu
  • bude větší hloubka ostrosti (bude ostré i pozadí)
  • obraz bude deformovaný na okrajích
  • obraz bude horší, protože ultraširokáč má horší světelnost a potřebuje typicky vyšší ISO, a to vede k šumu

Čím delší ohnisko, tím
  • obraz bude plošší
  • bude menší hloubka ostrosti (pozadí bude rozmazané - díky za upozornění na chybu)
  • obraz bude horší, protože tele a ultratele mají horší světelnost a potřebují typicky vyšší ISO, a to vede k šumu
  • u tele navíc je třeba mít krátký čas, aby nedocházelo k rozmazání. NTřes ruky zvládne slušně stabilizace, ale na pohybující se objekty nepomůže nic

Samsung trochu zmátl názvy, kdy hlavní fotomodul nazývá teď jako širokoúhlý a má přepočtené ohnisko 23mm oproti dřívějším 26mm, takže se to zkreslení projevuje víc, než jsme byli zvyklí. Co k tomu Samsung vedlo, netuším, ale jako fotograf z toho nemám radost. Vede to k tomu, že focení lidí na hlavní foťák produuje deformované fotky a použít portrétní 3x zoom není úplně řešení, protože to je už zase dost dlouhé ohnisko a navíc má horší světelnost. Takže si musíme vybrat mezi deformací nebo nižší kvalitou.
Naposledy upravil Libb dne 6. 6. 2022 12:24, celkově upraveno 1
Libb
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaGalaxy 6. 6. 2022 10:59

Libb: je možnost, že tohle by mohl někdy opravit update? Že se to softwarově trošku opraví? Nebo tohle je prostě daň za tyhle optiky. Jen mě štve že Samsung v changelogech neuvádí v poslední době vůbec nic.
JirkaGalaxy
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod Libb 6. 6. 2022 11:44

Nemyslím. Co by mohlo jít opravit je ten rozmazaný text, ale Samsung teď řeší spíš potíže s dostupností na datech. Ale ten zbytek je fyzika. Jedině že by vrátili zase 26mm objektiv u další řady :(
Libb
Junior

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 6. 6. 2022 11:53

súhlasím so vetkým, pekne vysvetlené, len si sa tiež pomýlil... :lol: EDIT: opravené :-]
Naposledy upravil THeBaNDiT dne 6. 6. 2022 12:26, celkově upraveno 1
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Junior

Odeslat příspěvekod Libb 6. 6. 2022 12:23

Jo dík, copy/paste error :)
Libb
Junior

Odeslat příspěvekod Polsonside 6. 6. 2022 15:41

No je to fajn že u mobilu za takové peníze se člověk musí smířit s tím že třetinu fotek může zahodit kvůli deformaci.. A to jsem si myslel že stará S7 už měla dost a že to je už stářím..
Polsonside
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaGalaxy 6. 6. 2022 15:42

Libb: díky za vysvětlení. Ja jsem jinak s foťákem krom textu spokojen.
JirkaGalaxy
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod Michalisko66 6. 6. 2022 16:11

Libb: taky jsem si všiml té deformace z hlavního foťáku... Pokud v dané situaci lze, tak je částečné řešení fotit z větší dálky, aby byli všichni co nejdál od kraje, a pak oříznout...
Michalisko66
Junior

Odeslat příspěvekod bubakkaja 6. 6. 2022 19:52

Jde někde sehnat s22 graphite.Je na stránkách v Americe ale nevím jestli by u nás normálně fungovala a byla by komplet počeštěná.
bubakkaja
Junior

Odeslat příspěvekod Polsonside 6. 6. 2022 20:09

Jo tu jsem taky chtěl tu graphite ale pak mi došlo že stejně mám pouzdro a není vidět rozdíl.. Koupit ji můžeš v Polsku.
Polsonside
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaGalaxy 6. 6. 2022 21:06

Když ho bude mít v průhledném obalu?
JirkaGalaxy
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod techseaman 6. 6. 2022 21:22

S22 - uz ste si stiahli najnovsi update? Mne ukazuje velkost 8 GB, pricom v pocitaci treba mat volne 31 GB. Uz som to 2x stiahol a telefon sa pred aktualizovanim nevie prepnut do rezimu aktualizacie (aspon tak pise hlaska v Smart switch). Na telefone sa ale zapne Odin download mode. Musim dat restart a znovu zacat cely proces odznova...akurat to nasiera pri telefone za 800 eur...
techseaman
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaGalaxy 6. 6. 2022 21:50

Můj update psal 1.4gb vše proběhlo ok
JirkaGalaxy
BAN MM.cz

Odeslat příspěvekod Libb 7. 6. 2022 07:47

techseaman píše:S22 - uz ste si stiahli najnovsi update? Mne ukazuje velkost 8 GB, pricom v pocitaci treba mat volne 31 GB. Uz som to 2x stiahol a telefon sa pred aktualizovanim nevie prepnut do rezimu aktualizacie (aspon tak pise hlaska v Smart switch). Na telefone sa ale zapne Odin download mode. Musim dat restart a znovu zacat cely proces odznova...akurat to nasiera pri telefone za 800 eur...

Na tyhle poznámky o ceně jsem poměrně alergický. Proč to děláš tak podivně? Prostě vyvolám aktualizaci přes OTA a je, proč to děláš přes PC?
Libb
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka