od renek1 14. 6. 2024 08:08
Nejhorší je, že je na tom bitej zákazník, jelikož si koupíš nové zařízení v domnění, že ho budeš moci používat, ale pokud je delší dobu a opakovaně v servise, pak sis koupil něco, co nemůžeš používat. Právě proto je tu ta možnost v prvním roce, že pokud se projeví nějaká závada, pak ji mají co nejrychleji posoudit a vyměnit v co nejkratší době za nové. Ovšem u každého výrobku je to jiné vzhledem k povaze. Například kdysi jsem si v Alze koupil SSD disk a po cca měsíci z něj byla mrtvola. Jelikož jsem měl cestu kolem, zašel jsem k nim na reklamaci a požadoval (tehdy to bylo ještě 6 měsíců), aby to ihned vyměnili za nový. Technik disk připojil, zjistil, že je mrtvý, a hned jsem dostal nový a jel domů. Prostě každé zboží je specifické a i posouzení lze někdy udělat na místě a hned rozhodnout, jindy to prostě musí projít složitějším procesem. No a také záleží na prodejci, jak se k tomu hned postaví. Nicméně pokud servis závadu uzná, prodejce je povinen výměnu za nový provést.
Co je také problém, že spousta lidí dřív nevěděla, že měli možnost do 6 měsíců od koupě požadovat výměnu za nové, a tak to ani do protokolu neuváděli a prodejce jim pochopitelně vrátil zboží jen opravené. Myslím, že ani dnes moc lidí neví, že tu možnost mají (v současnosti už je to 12 měsíců), a tak to ani neuvedou do protokolu, maximálně tam uvedou, že chtějí vrátit peníze, na což nárok mají až pokud se stejná závada opakuje 3x nebo různé závady 4x. Proto vždycky radím, aby se do protokolu k reklamaci uvádělo, že trvají na výměně zboží za nové ve lhůtě 12 měsíců od koupě podle občanského zákoníku. Pak si prodejce nemůže dělat, co chce. Někdy je prodejce natolik uvědomělý, že třeba i peníze bez keců hned vrátí, což je ta varianta, kdy dbá na své dobré jméno a udělá víc, než mu zákon ukládá.
Nokia 3110, 3210, 3310, 3330, 6210, 6310i, 6600, 6630, N73, N82, N97mini, N8
Samsung Galaxy S3, S4, Note4, Note8, Note9, Note10+, Note20 Ultra, S21 Ultra, S22 Ultra, S23 Ultra, S24 Ultra, S25 Ultra