od aikoN 15. 1. 2025 09:42
andrejo777:
Úplně stejně se ale můžeme bavit i o těch fotkách - fotit zvládne každý telefon a 90% uživatelů bude stačit fotovýbava na úrovni střední třídy. Čímž se dostáváme k tomu, že když dva dělají totéž, není to totéž a co ty telefony odlišuje, je user experience.
I když prohlížení webu, videí atd. zvládá každý telefon, tak jsou nápadné rozdíly například v rychlosti odezvy (kde se dostáváme k vlivu procesoru, RAM a tak podobně). I když dnes žádný telefon nemá vyloženě nepoužitelný displej, tak jsou rozdíly v barvách, obnovovací frekvenci, odlescích, jasu, spotřebě, tloušťce a souměrnosti rámečku...
Zkrátka, takhle do detailu můžeme rozebírat úplně každou věc. Ale z nějakého důvodu se minimálně zde takto řeší prakticky jen foťáky. Já třeba v tomto nějaké extra ambice nemám. Fotím děcka, zajímavosti, momentky. Když to nebude mazlé a půjde scéna třeba přiblížit bez nápadného vlivu na kvalitu, tak jsem s tím ok. Budu se na fotky dívat na dispeji, monitoru a televizi - jako celek. Nebudu zkoumat detaily. Takže je opravdu mimo mou rozlišovací schopnost, že některý telefon má o 5% méně zašuměnou fotku a při destinásobném přiblížení je vidět trochu lepší kresba detailů apod. Zato daleko více by mi vadilo, že se seká v prostředí, musím na něco čekat, nástavba vypadá hnusně, ukončuje mi zbytečně appky na pozadí apod.
Co mě trochu zaráží, tak že pozornost skoro vůbec není zaměřena na kvalitu SW, ačkoliv ovlivňuje téměř všechno - od plynulosti prostředí, přes spotřebu, RAM management, až po kvalitu fotografií. Tedy, když se podíváme jen na HW, tak je pohled na přístroj naprosto neúplný a zavádějící, protože chybí zohlednění, co z toho HW je výrobce schopen v rámci svého SW dostat a dva HW shodné telefony mohou působit zcela jinak a podávat velmi odlišné výsledky. Nehledě na to, že je to právě ona SW nástavba, se kterou v rámci používání přijde uživatel nejvíce do styku.
A právě tohle je největší kámen úrazu čínských značek. Oslní HW specifikacemi, ale reálná user experience už obvykle tak slavná není. Právě proto Samsung stagnuje, jelikož na trhu není značka, která by nabídla srovnatelnou úroveň všeobecného odladění. Dokáží jej překonat v jednom - dvou parametrech, a to ještě nijak zásadně, za cenu toho, že zbytek za moc nestojí.