Nokia N97 [obecná diskuze] 01.07.2010 nový firmware 22.0.110

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod georgeoldman 28. 10. 2009 15:21

Pokud se chcete zbavit některých (pro někoho) zbytečností, proveďte po nahrání f20 HR trojhmatem - navždy zmizí accu počasí, facebook a další pro mne zbytečnosti, mobil je malinko rychlejší a má větší paměť :-)
MacBook Pro Retina
iPad Air
iPhone 5S
Apple TV
Airport Express
georgeoldman
Junior

Odeslat příspěvekod Rech25 28. 10. 2009 15:24

Nokia skutočne už môže vypustiť aj reklamné spoty na N97.

http://www.youtube.com/watch?v=zezUBlBq7fc
Info a novom FW bol na Nokia Diskusii uz zmazané. Ale mal by prísť až v Novembri pod oznacenim 21.0.xxx a mal priniesť slubovane nove widgety. Nakolko ma Nokia nejake problemy s dodavatelmi aplikacii 3 strán. Takže uvidíme čo ešte prinesie. Zaujímal by ma changelog. Nevie niekto kde ho môžem nájsť?
Rech25
Junior

Odeslat příspěvekod Rech25 28. 10. 2009 16:03

Vo FW 2 by chýbajú sľúbené veci:
- nové aplikácie
- väčšia výdrž
Skôr mám pocit, že sa telefón vybíja skôr ako vo FW 12.
A prosím Vás kde sú nove Ovi Maps. Veď sú tam tie isté aké boli.
Rech25
Junior

Odeslat příspěvekod Brixes1 28. 10. 2009 16:06

Chci se zeptat. Jaké zkušenosti máte s nokii n97. Uvažuji o koupi. Je to spíše telefon pro pracovní účely a nebo se hodí i pro multimédia?
Brixes1
Junior

Odeslat příspěvekod jarda50 28. 10. 2009 16:08

Invi shield je opravdu nej. takřka nezničitelný a telefon neklouže. sice je to práce nalepit, ale vyplatí se to. Navíc není problém to sundat a nalepit znovu. Bohužel ten co jsem koupil tak jsem ho testováním zničil, ale dalo to zabrat. Pořizuji ho znovu a na celý phone.

Pokud jde o fw 20 tak jsou dvě varianty ale pro Evropu je ta xx19 a pro nějaký jiný je xx24. Jen takový paradox že nevětší trh jako GB doposud fw 2.0 neuvolnila.
Jinak problém s pamětí jsou řešeny jen částečně . Pokud někdo po instalaci má kolem 20ti volných Mb tak není co řešit a hard reset to řeší. Dokonce se doporučuje po updatu fw HR udělat. Tak jsem to udělal a nyní po doinstalaci některých updatů a uvedení do funkčnosti mám 41Mb free. Bohužel je jasné, že by měl mít hardwarově větší paměť, ale to asi až s novým tlph. N98 ????
Jinak šlape v pohodě a zatím žádný zásek nebo nějaká nefunkčnost.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod jarda50 28. 10. 2009 16:13

Brixes já ho používám ke všemu od prostého telefonování přes mmfunkce plánování schůzek atd. Z mého hlediska je plně funkční a nyní po updatu na verzi 2.0 je i svižnější. Pro kračičky je i sppousta aplikací pro telefon na Ovi storu. Já jsem zatím spokojený.
jarda50
Junior

Odeslat příspěvekod georgeoldman 28. 10. 2009 17:10

Po trojhmatu (kdy zmizely nějaké nepoužívané aplikace) mám (po nainstalování vyšší verze OVI store, Email Messagingu, českého hlasu pro čtení zpráv, českého hlasu do navigace, českého slovníku a instalaci Taskmana):
memory 50 MB
phone disk 53 MB

trojhmat po instalaci new firmwaru doporučuji, i já jsem zjistil, že jde hlouběji než HR přes 7370
MacBook Pro Retina
iPad Air
iPhone 5S
Apple TV
Airport Express
georgeoldman
Junior

Odeslat příspěvekod jindra999 28. 10. 2009 17:12

Rech25: trochu brzo na hodnocení výdrže baterky, ne? Dá se očekávat, že několik hodin testuješ co se změnilo a tudíž displej pořád svítí. Když to bude ležet na stole, tak se to nevybije. Invisible shield je výborná ochrana displeje, ale instalace není až taková sranda a taky to má gumovej povrch a prsty po tom nekloužou, ovladatelnost se zhorší.
Odkaz vedoucí na warez fórum smazán. dejvidek
jindra999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rech25 28. 10. 2009 18:13

Štandardne vyberám telefón o 6:00 z nabijačky a vyrážam do dňa. POužívam ho normalné /prehravac, net, aktualizacie a vybija sa mi okolo 21:00/ Dnes sa mi však už vybil o 15:00 a to sa mi nezdá. Hlavne kvôli tomu, že firmware mal riešiť aj výdrž, tak neviem ako ju rieši. Dúfam, že to fakt rieši a nedopadne to ako u iPhone kde firmware tiež mal riešť výdrž a nakoniec telefón vydržal o polovicu kratšie ako mal.
Moje pocity s firmwaru sú mierne pozitívne ale nie sú také aké boli pred uvedením. To čo prinesie bolo jasné, ale to čo v skutočnosti nepriniesol tak to sa mi nepáči. Aj keď počkáme do novembra.
Tak od témy rozmýšlam, že už by bolo načase aby Nokia prelomila tú psychologickú bariéru, že FP OS sa dávajú do nových zariadení. Kedysi to tak bolo a jej argument bol len to, že na starších modeloch nemôže byť nový FP pretože to nezvláda hardware, ale čo už taká N97 ta si myslím by ešte zniesla jeden Feature Pack.
Rech25
Junior

Odeslat příspěvekod jindra999 28. 10. 2009 18:25

A používal jsi ho od 6-15 h. úplně stejně jako předchozí dny, nebo jsi dvě hodiny testoval nový funkce? Právě dnes každej testuje a proto tvrdím, že je na hodnocení výdrže brzo. Já to testoval hodinu v noci a hodinu dneska a výdrž je dobrá, nabíjím jednou za cca 3 dny.
jindra999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rech25 28. 10. 2009 18:35

Nabíjaš raz za cca3 dni dni to to by som aj ja keby som svoj fón neurobil on-line telefónom ale off-line.
Mám pustený Accuweather, Message a RSS po hodinovom intervale. Bluetooth vypnutý, WLAN vypnuté, tak čo mi kurde tak žere.

Tou výdržou by som chcel trochu viac. Napr. neviem prečo konečne nemôžu inplentovať to, že keď sa napr aktualizuje Accuweather, e-mail tak sa paketové spojenie po aktualizácii zavrie.
Rech25
Junior

Odeslat příspěvekod Rech25 28. 10. 2009 18:36

Toto by už stálo za nový FIRMWARE:

Nokia N97 v2.0 firmware changelog - as it SHOULD be done. (Meaning: not real, fictional, etc - just so no one gets confused.)

General features

× visual tweaks: new themes, transition effects, landscape view sidebar size decreased, added more menu view options
× on-demand paging [gee, this was a huge boon on the N95, where is it from the N97??]
× gesture control: draw symbols to launch applications [we have a damn touchscreen, use it!]
× Smart Dialing
× QWERTY shortcut keys
× QWERTY long-press for secondary character [yes, this one's being done]
× global kinetic scrolling [yes, this one's being done too]
× virtual QWERTY keyboard [not seeing much chance for this, sadly, they're PRing the physical one too heavily]
× Camera button function to start secondary camera removed [am I the only one being annoyed by this?]
× all 3rd party applications can now be installed on mass memory too
× option to have individual languages installed/removed [there's a Dictionary app, but it's worth ***** if my phone doesn't support even displaying, say, Japanese characters...]

Widgets

× 2 different widget screen: organize offline and online activities much better
× new widgets [whatever you can think of - messaging, N-Gage, etc]
× run several instances of the same widget [am I alone using multiple email addresses? only one email widget can be displayed tho, meaning only one address...]
× fix for Calendar widget: word wrapping [why on earth isn't this default???]

Calendar

× color codes for different types of events
× display list of upcoming events, filter by type

Contacts

× editable labels

Music Player

× added Internet radio [not like I'm using this THAT much, but the N95 knew it, so why's it gone?]
× visual improvements: artist and track title information in Now Playing [or an entirely new design, have you seen LG's BL40 Music Player? kickin' ass...]
× speed tweaks: better file handling [have 3960 tracks now, and it's a pain in the ass - dread the new fw if it's gonna display even more album info in the lists....]
× Music Store removed from regions where it's generally not available [one of the most unnecessary stuffs in the phone as of now, it only takes me to a freakin' webpage that says the service is not available here...]
× support for more ID tags: album artist, disc number, year
× D-pad control [like it is in basically all S60 3rd Ed. devices, like the N95...happen to want to do that a lot, only to find that I can't.]

Browser

× speed tweaks [very slow when rendering pages]
× option to clear cache upon exiting [idk why this hasn't been implemented ages ago...]

Messaging

× fix for message store place [you know, set it to mass memory, connect phone to PC in Mass Storage mode - voilá, it reverted to C:]
× visual enhancement: displaying sender's photo instead of message icon, if available from Contacts
× threaded messages [anyone remembers Nokia Conversation from the Beta Labs?]

Photos

× merged with Videos - select type of media upon application start [either that, or get the video thumbnails the hell outta here!]
× "All Photos" display option
× new appearance [something classier than a flat panel, suiting a multimedia flagship much more, pweeze?]
× stability fixes (zooming, crashing) [zooming, and the picture returns to general overview; scrolling or zooming, application quits...anyone else having these?]
× autoscroll when bottom/top row is reached while marking items

Videos & TV

× removed, merged with Photos

GPS/Maps

× satellite lock tweaks/fixes [looks like it's still having troubles with that, for me anyways]
× free Drive and Walk navigations [my guess is that it SHOULD be at least 1 year, but 2-3 yrs sound more like it, actually...and lifetime? or that's just the dream-on category?]

N-Gage

× entirely new design [c'mon, that S60 v3 display is obnoxious]
× support for portrait mode [at least the frame app? i know games need the d-pad, but that should be a different story]
× games rewritten for new resolution [okay, daydreaming again, but it shouldn't be that difficult...?]
× functions and stability fixes [for some reason, I can't make it display point pickups in-game, for example]

Applications

× Notes - merged with Active Notes [you know, like SMS/MMS/email is merged into one Messaging thingy?]
× QuickOffice - full version added, installed on mass memory
× Adobe PDF - full version added, installed on mass memory
× Calculator - new, extended version [whatever happened to that nice new Java-based one from Beta Labs?]
× RealPlayer - support for more codecs: DivX/XviD, H.264, ...
× Log - now stores data on mass memory [one of the reasons for this being set to one day by many is that it's taking up phone memory space...]
× Download! - merged into OVI Store
× Drawing - option to send picture via MMS/email directly from application
× FM Transmitter - signal strength tweak [not sure if it can be done, but if so, please increase it please...?]
× brand new LifeBlog application [c'mon, "online as it happens", huge display, full qwerty - and I can't blog? wtf???]
× Application Manager: filter installed application by type (Symbian, Java, Widget)
× all 3rd party applications now removable [yes, the infamous JoikuSpot/Boingo/Qik triad, mainly]

Camera

× added smile detection function
× added multiple face detection function
× added touch focus function
× 120 fps video recording
× panoramic image creation
× HD video recording [with saving to newly supported formats, of course]
× GPS fixes for geotagging [again, dunno about others, but mine takes too long a time to get the position, and loses it too quickly]

Other

× Nokia Messaging merged with firmware
× N-Gage merged with firmware
× Ovi Contacts merged with firmware
× Files On Ovi merged with firmware
× stand-alone Compass application added to firmware
× Nokia Java Runtime 2.0.2 added to firmware
× Adobe Flash Lite 3.1 added to firmware
Rech25
Junior

Odeslat příspěvekod jacho6380 28. 10. 2009 19:30

Prosim vas ako spravim na N97 trojhmat? Vdaka
Nokia N97 Black RM-505 FW V 20.0.019 13.10.2009
Navigácia Nokia Mapy, Garmin Mobile, Sygic McGuider
jacho6380
Junior

Odeslat příspěvekod Filip Novák 28. 10. 2009 19:39

jacho6380: Při zapínaní drž Shift, mezerník a Backspace (mazání).
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ J. R. R. Tolkien | Moderátor diskuzního fóra MobilMania.cz | Změna přezdívky z „filiptoje” | Nokia N85 + 8GB |
Filip Novák
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lolo_man 28. 10. 2009 19:48

ludia , prosim vas , len ma neukamenujte, za to ze sa pytam mozno pre vas blbu otazku . . . nokiu n97 mam ako prvu moju nokiu , mam ju kupenu uz od prveho dna dostupnosti na slovensku , a mam stale nejasno medzi soft resetom , hard resetom a trojhmatom . . . co je naco , ako sa vykona , a v akom stave necha mobil po vykonani ? diki za vysvetlenie lebo uz by sa jej celkom zisiel daky reset , no neviem ktory . . .
lolo_man
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka