od jindra999 25. 10. 2009 13:38
Já s většinou věcí co psal Storky souhlasím. Už ten první dojem. Z mé první symbianové E61i jsem byl nadšenej a ještě po roce a půl jsem měl ten telefon fakt rád. Zato N97 ve mě nevyvolala žádný pozitivní emoce ani při vybalování z krabice, ani po prvním zapnutí a ani následně. To o něčem taky vypovídá. Psaní čárky přes dvě tlačítka-děs. Slabá bílá dioda-totální nedomyšlenost, asi to navrhoval člověk, co nosí telefon permanentně u sebe a nenapadne ho, že řada lidí ho má na stole a pak se vrátí a kouknutím na diodu chce okamžitě vědět, jestli se něco dělo. Tak to totiž používám já. Při těle mobil neustále nenosím, není to bezpečný, ať se tomu směje kdo chce. Foťák neřeším, to je nouzovka, můj Olympus to nenahradí. A videa, to je fakt slabota a místo kamery to používá pravidelně a cíleně jen zoufalec. O navigaci už jsem tady psal dřív. Mám tam nahranej Garmin, protože Nokia maps mě neoslovily téměř vůbec a ještě za to platit roční paušál, nakakat. I s Garminem ovšem problém mezi stromama nebo prvotní chytnutí signálu, lesklost displeje atd. vše horší proti orig. Garmin nuvi. Rychlost vykreslování mě první dva dny připadla úžasná, asi proto, že E61i trpěla na ono slavné vyhnívání symbianu-byla čímdál pomalejší, až k zoufalosti. Nicméně po instalaci řady programů se zpomalilo vykreslování i u N97, pořád je to ale velmi přijatelné. Sluchátka jsem koupil Sennheiser CX300, za litr. Bluetooth sluchátka nic moc, testoval jsem je před týdnem. Stačí málo a odpojí se a řve to pak nahlas a kvalita dost o ničem. Jinak kvalita repro N97 je silné zklamání. Je to tichý a nevýrazný. I do sluchátek to nepustí dostatečně nahlas, jedině přes program Power mp3 to je silnější (ale ten program mě zkolaboval při prvním pokusu změnit skin, s defaultním to jelo při zavřené klávesnici a otočení na výšku, na ležato černá obrazovka. Po změně skinu ve všech případech černo a nejde ani odinstalovat ani přeinstalovat jinou verzí, ale to jsem odbočil). N5800 hraje výrazně líp! Nevím, proč ti tupci dementní dají lepší audio do mobilu se třetinovou cenou než do vlajkové lodě, za to je patří opravdu nakopat, to musí naštvat snad každýho. Futrál jsem koupil parádní. Na Aukru, za pětikilo, koženej s magnetickým zavíráním, všechny zdířky jsou přístupný a drží to v něm trvale ve vnitřní plastové vaničce, nevytahuje se to z něj a tudíž ani neřeším vrzání zadního krytu, nepřijdu s ním do styku. Inetové rádio funguje přes alternativní mp3 přehrávač LCG Jukebox. Na nabíjení je potřeba silnější nabíječka, tel. má větší odběr, tam to jako problém nevidím. Prostě to musíš krmit větším proudem a redukce způsobuje ztráty, soudě podle nemalého zahřívání redukce. Není to ovšem věc litru, stačí noname ale silnější nabíječka za pár stovek. Tlačítko menu mě nevadí, jsem pravák. Co mě vadí je provedení kříž. ovladače. Je skoro plochej a tak se mizerně ovládá a střed měl být vypouklej, takhle se při mačkání směru zmáčkne i střed často nechtěně. Opět nedomyšlenost která být nemusela, kdyby někdo přemýšlel. Že je telefon cihla jsem věděl před koupí, je to daň za klávesnici a neřeším to. Za hračku to taky považuju, mám to jen na emaily a sem tam surf a ostatní zajímavý programy jako Shazam, počasí atd. Ale i to počasí se věčně nenačte samo a musí se do něj skočit a zas vyskočit. A emaily jsou taky na půl cesty. Mám aktivní nokia messaging kvůli push technologii. Jenže tato služba neumí vůbec oznamovat maily diodou a taky neumí použít pro odeslání pošty SMTP mýho poskytovatele, takže jde jen čtení a odpovídat vůbec nemůžu. Velmi stupidní. Na to bych musel skočit do základního mailovýho klienta v telefonu, tam to jde. Řešil jsem to dlouho s neschopnou podporou Nokie, neuměli vůbec pochopit co po nich chci a po mnoha mailech, kdy jsem jim to psal tak polopatě, jak pro úplný ** napsali, že to nepochopili a že opravdu nokia messaging nepodporuje maily na volny.cz pro odesílání, jen pro příjem (nejde absolutně na jejich webu nastavit regulérní SMTP u volny. Tak jsem se trošku rozepsal... nicméně N97 nezatracuju a beru to docela sportovně, netrhá mě to žíly. Prostě hračka. Na volání mám E51 (ale tam je mizernej rezonující zvuk i s novým repráčkem).