Nokia E75: vysouvací QWERTY je tady

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod Samba68 10. 5. 2009 19:59

E75 mi rozhodne neprijde pomala, nebo spise nevadi mi jieji rychlost, prechazim z E66, co se tyce psani tak na klavesnici si clovek musi zvyknout to je fakt ale casem to jde
Samba68
Junior

Odeslat příspěvekod impact 11. 5. 2009 20:50

RobertS píše:@ impact: proc krome prvniho? Ja mam vsechny schranky nastaveny mimo email.nokia.com, tuto sluzbu neni vubec potreba pouzivat.

Pokud si dobře vzpomínám, tak při nastavování prvního e-mailu se mě to neptalo, ale rovnou mě to zaregistrovalo. Ta hláška na konci každého nastavování, jestli chci schránku samostatně nebo připojit k již existujícímu účtu Nokia e-mailu se mi objevila až při nastavování druhé a třetí schránky.

Čtvrtá schránka byla firemní, přes Exchange, tam se mě to taky neptalo a dalo jí to zvlášť. :) BTW taky dobrej opruz je, že aby mě ten průvodce nastavením vůbec nabídnul možnost Exchange a pustil do ručního nastavení, musel jsem na začátku zadat chybnou e-mailovou adresu. Nicméně nakonec se dobrá věc podařila, nastavil jsem, že chci synchronizovat jen e-maily a vyzkouším, jak si telefon povede. Prvotní import zpráv proběhl bez problémů, ovšem bylo jich hodně a je to poznat, telefon při práci se zprávami trochu zpomalil. Ale zatím je to pořád snesitelné.

Mimochodem, jak tu někdo srovnával rychlost E66 a E75, obě mají stejný CPU a stejnou velikost paměti.
Hyundai je auto do konce života. Zaprvé, nikdy ti ho neukradnou. Zadruhé, nepodaří se ti ho prodat.
impact
Junior

Odeslat příspěvekod andre (novy) 11. 5. 2009 22:48

Jeste zvauji N5800XM, Exchange umí také a není vysouvací. Nemáte někdo zkušenosti ?
,,The World is not Enough"

Blackberry 9700 Bold
andre (novy)
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod urbanb 11. 5. 2009 23:15

Tak N E75 mám týden od 02. Před tím jsem měl a dosud mám od 09/08 N E71. Rychlostně je E75 trochu pomalejší, hardware je ale stejný. E 75 má méně paměti proti E71, odhad je 80 MB u E75 a 100 u E71. Vzhledem k tomu, že E75 je postavena na Symbianu 3rd FP2, tak umí více věcí než E71. Pokud jde o klavesnice, tak se snažím sžívat s E75, ale mám tvrdé a rychle rostoucí nehty a zatím ta vysouvací nic moc, uvidím. Jak tu někdo psal spodní řada u numerické, i když je vykloněna je špatná, ostatní numerické jdou. Na E71 jsem si zvykl psat, ale s překlepy a většinou hranou prstu a při delším psaní pěkně bolely ty hrany u nehtu. tady zatím bez těchto problémů. Vyhovuje mi velice přepínání displeje, tedy orientace, vynikajicí podle potřeby a i plno dalších věcí. Co ale nechápu je, jak jsem tady někde četl, připojování k netu. v E71 jsem buď natvrdo nastavil domáci wifi nebo v wifi v kanclu a zbytek jsem nechal aby se před připojením ptala. u E75 nemůžu třeba u emailu přijít na to jak nastavit, aby se ptala. Když jsem zkusil jako výchozí wifi, tak tvrdě držela wifi a venku se nepřipojila, když jsem dal 02 internet, tak zase tvrdošíjně drží toto připojení, dokonce v nastavení je uvedeno 02 mms, ale dotazem na infolince mi pracovnice 02 zjistila, že vidí, že mám použita data Internet. I u ostatních programu mi ta změna vadí a je to přepínání nepřehledné.
No uvidíme. Stahování software FTA je dobré, vyzkoušel jsem u kolegovy N96 a fungovalo bezproblemově. Tak snad i u E75.
P.S. ještě k BB 9000, ten má žena a je pravdou, že nový Nokia Email funguje podobně jako BIS - tedy Blackberry internet service. Ale srovnání N E75 a BB 9000 je kontraproduktivní, já ženě závidím okamžitou synchronizaci mailů, nepřetržitě celý den, bez ohledu na to zda je doma, venku nebo v kanclu, Klavesnice je vynikajici a to proti E71 i E75. Jen je pro mne větší a přeci jenom má měně aplikací, ale žena by neměnila.
urbanb
Junior

Odeslat příspěvekod RobertS 12. 5. 2009 08:02

@impact: aplikace se pri nastaveni kazde schranky snazi pripojit k serveru. Kdyz si zvolis vytvoreni nove schranky, nabidne ti to "e-mail wizard", pak zvolis Start a aplikace se zacne pripojovat k serveru. V teto chvili je potreba zvolit Cancel, pripojovani k email.nokia.com skonci a ukaze se ti klasicke menu pro rucni nastaveni schranky. Takhle mam vsechny stranky nastaveny rucne. Nez jsem na to prisel tak mi taky nastavil schranky automaticky. Tyto schranky pak staci vymazat a vytvorit je znovu. Jina vec je to, ze pokud mas svuj ucet na email.nokia.com a v ramci nej vytvoreny nejake schranky, tak pri nastavovani teto schranky v mobilu to system pozna a rekne ti ze schranka je jiz vytvorena v email.nokia.com a ze tedy pouzije tuto schranku z email.nokia.com. V tom pripade je potreba schranku z uctu na email.nokia.com vymazat abys ji mohl nastavit rucne.

To je i odpoved na to jak nastavit MfE schranku bez toho abys musel zadavat chybnou e-mailovou adresu. Je potreba hned na zacatku zrusit pripojovani k serveru.
RobertS
Junior

Odeslat příspěvekod RobertS 12. 5. 2009 08:10

@urbanb:
- ptat se na pristupovy bod - zadna e-mailova aplikace ti neumozni nastaveni pristupoveho bodu tak, aby se pokazde ptala, v pripade, ze mas nastavenou pravidelnou kontrolu schranky. Napriklad pokud bys mel nastavenou kontrolu schranky kazdych 15 minut, tak se te bude system kazdych 15 minut ptat na vyber pristupoveho bodu. V praxi by to znamenalo, ze by schranka vetsinu casu nedokazala synchronizovat jelikoz nepredpoklada, ze "furt cumis na display" :-) Pokud si nastavis kontrolu schranky na "manual" tak ti umozni v nastavenich pristupoveho bodu vybrat si "vzdy se zeptat"
- " já ženě závidím okamžitou synchronizaci mailů, nepřetržitě celý den, bez ohledu na to zda je doma, venku nebo v kanclu" - a tohle v Nokii nejde?

@andre: na tomto foru je dost velka diskuse k Nokii 5800. Pokud te ale zajima pohled E-series vs. 5800 tak se ptej co konkretne te zajima. Mel jsem ji par tydnu, ale nakonec jsem se vratil k E-series.
RobertS
Junior

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 12. 5. 2009 16:59

Používej tlačítko editovat.
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
NokiaManiak

Odeslat příspěvekod andre (novy) 12. 5. 2009 18:20

No já jsem si teď vzal na vyzkoušení E75 no a nic moc teda. Jednak zadní kryt se hýbe. Hlavní klávesnice je hodně malinká a celé se to tak nějak hýbe. Nepřijde mi to ideální. Rychlost telefonu taky nic moc. Asi to vypadá, že zůstanu u BB. Ještě otestuji pár dní E75, ale pokud mě nějak nepřesvědčí, tak ji asi opravdu jen otestuju.

Zajímá mě 5800XM, hlavně co se týče funkčnosti Exchange, to by asi mělo být stejné jako E75 ? A co se týče zpracování, rychlosti a dotykového displeje například v psaní sms ?

Blackberry 9700 Bold
andre (novy)
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 12. 5. 2009 18:55

Tak to jsi asi chytil špatný kus, mě se tam fakt nehne nic ani o milimetr. Co se týče 5800 XM, Exchange by asi byl +- stejný, ale s 90% Eseries funkcemi nepočítej, je to hudební telefon, a navíc ani ne Nseries.
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
NokiaManiak

Odeslat příspěvekod RobertS 12. 5. 2009 19:40

@andre: funkcnost Exchange na 5800 je stejna jako na jinych Nokiich s vyjimkou E75. V E75 je Exchange e-mailova schranka soucasti nove vestavene e-mailove aplikace. U ostatnich Nokii je mozne si tuto aplikaci doinstalovat, neobsahuje vsak Exchange e-mail. Ten budes mit ve standardni nokiacke slozce Zpravy. Druhy rozdil je, ze odeslane zpravy z outlooku se ti nesynchronizuji do telefonu. Odeslane zpravy z telefonu se do outlooku synchronizuji. V zasade je ale funkcnost echange e-mailu v 5800 stejne pouzitelna. Z hlediska ostatnich funkci E-series, jejich absence neni nijak zasadni. Napr. kalendar v 5800 vypada mnohem lip nez v E71 i presto, ze to neni E-series a to diky vetsimu displeji.

Co se tyce zpracovani 5800 tak nic moc, je to vrzajici plastak. Nejvice mi vsak vadil rezistivni displej, nektere aplikace bez paratka jdou ovladat dost problematicky. V kazdem pripade se vsak nerozhoduj podle doporuceni jinych lidi. Je to velice subjektivni, kazdy ma jine preference.

Z hlediska "hybani" E75, jak pisu vyse, kazdy vysouvaci telefon se trochu hybe, je to dan za vysouvaci konkstrukci a ne spatna kvalita. Jinak hybajici se zadni kryt je vazne divny, jses snad prvni s timto problemem.

Rychlost telefonu se brzo zlepsi (updatem FW, vsechny telefony s S60 nebo WM jsou postupne "zrychlovany" s novymi verzemi FW).
RobertS
Junior

Odeslat příspěvekod andre (novy) 12. 5. 2009 20:15

No pořádně ji otestuju pár dní a uvidíme. Zítra zprovozním exchange v práci a pak se uvidí.

Blackberry 9700 Bold
andre (novy)
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod impact 12. 5. 2009 21:53

Já přesně vím, co myslíš tím, že zadní kryt se hýbe. Je potřeba zkontrolovat, jestli je zámek zadního krytu pořádně zacvaknutý a pokud kryt na jedné straně i přesto odstává, tak celý kryt sundat a lehce ohnout, aby lépe dosedl. Nevím, jestli je to vina chybné manipulace s krytem nebo nějaká vada při výrobě, ale pokud ten kryt nemá správný tvar, tak prostě na jedné straně odstává. Bohužel jsem tenhle problém měl i u E50, kde jsem to řešil naprosto stejně.

5800 XM imho pohřbívá zvláštní dotekový displej, respektive nutnost ovládat ho nehty, trsátkem nebo perem. S bříšky prstů se moc nekamarádí. Proč tam nemohli dát displej jako je třeba v G1 nebo iPhone?
Naposledy upravil impact dne 12. 5. 2009 22:18, celkově upraveno 1
Hyundai je auto do konce života. Zaprvé, nikdy ti ho neukradnou. Zadruhé, nepodaří se ti ho prodat.
impact
Junior

Odeslat příspěvekod urbanb 12. 5. 2009 22:14

To RobertS - To co piseš k nastaveni připojeni je mi jasné, můj problem je v tom, ze když jsem nastavil poprvé, tak se napevno nastavila synchronizace pomoci domácí WIFI a nešla v žádném případě změnit. Takže jakmile jsem odešel z domova, tak se žádná synchronizace nekonala. Když jsme účty smazal a znovu přidal, tak jsem nastavil 02 Internet ( ale když se podívám do nastavení majlů, tak je zde 02 mms, které nejde změnit ) a navíc synchronizace stejně probíhá nějak divně, i když jsem nastavil celý den a interval synchronizace 10 minut. A hlavně to strašně žere baterku, takže poslední dva dny jsem nabijel každých 12 hodin. Aplikaci Nokia email jsem zkoušel v N E71 a protoýe mi nevyhovovala, tak jsem ji odinstaloval. Nečekal jsem, že tadyv N E75 bude jako v podstatě jediný mailový klient. Já mám ze dvou účtů přeposílání oznámení o mailu pomocí sms a potřebuju se v řadě případů podívat okamžitě na mail, to bohužel Nokia email neumožnuje a to mi vadí. Tvůj postup na změnu nastavení mailů mimo Nokia email jsem zkoušel ale, jakmile zadám Gmail, tak i když na serveru Nokie mam Centrum, tak se záhadně nastaví Gmail i Centrum a to se synchronizací na Nokia email. Byl jsem s tím na prodejně a tam si s tím neví rady, i když tady u nás tam dělá jeden známý technika a Nokiím velice dobře rozumí.
urbanb
Junior

Odeslat příspěvekod urbanb 12. 5. 2009 22:16

To RobertS - ještě doplním k BB, tam je totiž ta obrovská výhoda, že se BB samo rozhoduje podle dostupného připojení, takže doma wifi, venku 02 internet, v kanclu wifi, atd. a na nic se neptá. Ještě nikdy nebyl problém se synchronizací mailů.
urbanb
Junior

Odeslat příspěvekod RobertS 13. 5. 2009 14:25

@urbanb:
k vyhode BB z hlediska pripojeni - tohle skutecne nejde. Nikdy jsem vsak nepochopil proc bych mel synchronizovat pres wi-fi. Standardne pri jedne synchronizaci je preneseno max. nekolik kB (vzdy si nastavuji limit kolik kB z jednoho mailu se ma automaticky stahnout) a tudiz ani z hlediska rychlosti ani z hlediska FUP pro mne nema zadny prinos kdyz synchronizuji pres wi-fi.

k neumoznovani se okamzite podivat na mail - tomuto nerozumim. Myslis to, ze mas napr. nastavenou synchronizaci kazdych 15 minut a protoze pred minutou se schranka synchronizovala, tobe prisel na server mail za dalsi minutu a nechce se ti cekat 13 minut nez se opet schranka synchronizuje? Pokud je to tohle, tak reseni je jednoduche - vstup do emailove aplikace a v moznostech je volba "synchronizovat vsechny (synchronize all)", tu kdyz zvolis tak se ti vsechny schranky okamzite synchronizuji

zrout baterie - souhlasim, casta synchronizace prispiva k rychlemu vycerpani baterky. Velky vliv podle me zkusenosti na to ma to, kdyz nekdy otevres e-mailovou schranku podivat se na najeky mail, tak se aplikace automaticky pripoji k internetu. Po opusteni schranky by se aplikace mela od internetu odpojit (tak jak je to v ostatnich Nokiich v puvodni aplikaci Zpravy). Tady se neodpoji a zustava pripojena, co baterii dost zere. Musim proto pokazde rucne ukoncit pripojeni k internetu. Zajimave je, ze kdyz schranka synchronizuje sama, v definovanych intervalech (automaticky), tak po synchronizaci se od internetu i sama odpoji. Verim, ze FW update to odstrani.

jedina e-mailova aplikace - nekdo tady doporucoval Profimail, ten je velice dobra alternativa.

nastaveni pristupoveho bodu - skutecne to vypada zvlastne co popisujes. Ja muzu zmenit pristupovy bod u kterekoliv schranky jak chci, nic natvrdo nastaveno nemam. Delam to pres nastaveni schranky (ne globalni nastaveni), dole je "advanced settings" (nevim jak je to v ceske verzi, snad podrobnejsi nastaveni) a tam je vyber pristupoveho bodu.
RobertS
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka