V říjnu loňského roku jsem byl definitivně donucen okolnostmi (zejména ověřování identity v zaměstnání nebo lepší úrok na spořícím účtu při používání mobilního bankovnictví) přejít na Android (dle mě menší zlo jak iOS).
Je to můj první (aktivně používaný) mobil s Androidem (a první, co nenese značku Nokia), který jsem si vybral zejména kvůli jeho kompaktním rozměrům (ne že bych neuvítal ještě o trochu menší rozměry), vyrovnaným parametrům (patřil v tu chvíli ke špičce) a renomé značky ASUS (v počítačových komponentách je pro mě synonymem toho nejlepšího). Zmíním tu jenom 2 drobnosti, které mi i po půl roce používání stále vadí (a hledám jejich řešení pro Androidu 13) a na které jsem byl zvyklý v předešlém operačním systému Symbian Belle:
1. Aplikace "Lidé" nyní ve verzi 9.5.2.13_230309
Je to implicitní aplikace pro správu kontaktů v mobilu – vadí mi, že nelze zapnout náhledy fotografií kontaktů v seznamu u jmen, seznam je navíc zbytečně dlouhý – má velké mezery mezi řádky (jednotlivými kontakty) a neodstranitelný nadpis s počátečním písmenem jmen. Tím je pro mě seznam velice nepřehledný a hledání v něm zdlouhavé.
Fotka u kontaktu je ořezaná (shora i zdola na obdélník, přitom se vkládá jako čtverec). Také se mi nelíbí, že formát kontaktů VCARD v2.1 neumí všechno to, co uměl Symbian Belle. Např. neomezené množství poznámek – což je problém pro jiné správce kontaktů, které sice ukazuji náhled fotky, ale zase ignorují poznámky, resp. "vezmou" jen tu první.
2. Aplikace "Hodiny" nyní ve verzi 9.1.0.23_230220
Řazení jednotlivých budíků je možné jen fixně dle času, na Symbianu se mi ale víc líbilo dynamické řazení podle toho, jak brzy nastanou v daný okamžik.