N8 nebo 701

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod deahlie 2. 12. 2011 13:28

Rozhoduji se mezi těmito telefony a nedokážu se rozhodnout který je lepší. Nebudu vyjmenovávat čím vším se shodujou, ale zaměřím se na odlišnosti.

První rozdíl vidím v display. Koukal jsem na srovnávací videa na youtubu, čímž jsem si potvrdil recenze, že n8 má věrnější barvy, zatímco 701 má mnohem jasnější display, ale černá není úplně ideální. Nedokážu posoudit jaký je lepší(?). :hm

Absenci HDMI na 701 jsem schopen zkousnout. NFC beru taktéž jako "nice to have", ale určitě se bez toho obejdu. Dost zásadní vidím rozdíl ve fotoaparátech. O megapixely mi nejde, ale absence autofocusu u 701 mi dost vadí. Nefotím sice makro nebo dokumenty každý den, ale občas se to může hodit.

S čím potřebuju poradit je rychlost procáku a velikost RAMky. Nepotřebuju mít 1Ghz procák (s deseti jádry;-) ) jen proto, že čím víc giga tím víc adidas. Zajímá mně, jestli je pozorovatelné zrychlení systému z 680Mhz (u N8) vs 1Ghz (u 701). Četl jsem pár názorů, že symbian takovou rychlost procesoru nevyžaduje, protože je slušně optimalizovanej (naproti androidu), ale nemám ověřeno. Odhaduju že větší přínos by mohla mít 2x RAM, přeci jen 256MB mi přijde málo. Rád bych názory lidí se zkušeností s oběma telefony, jestli je znatelný nárust výkonu (v aplikacích, hrách) u 701 nebo jestli je to nezorovatelný rozdíl :hm .

Pokud by byl rozdíl ve výkonu zanedbatelný, šáhnu po N8, kvůli foťáku a HDMI. Na druhou stranu nechci se kvůli "pár" makro fotkám měsíčně, denně vztekat nad "pomalostí" systému. Měl jsem v ruce E7 (stejný procák i RAM jako n8) se symbianem ANNA a kromě zoomování fotek mi přišlo, že je vše (pohyb v menu, žádnou náročnější aplikaci jsem nepouštěl..) OK. Při zoomování se E7 na vteřinu zasekla než udělala co měla, to jsem např. u androidí xperie mini nepozoroval. Minimální rozdíl v ceně neřeším.

Omlouvám se za delší, ale snad vyčerpávající text.
Vítám názory především na výkon a display.
Předem díky.
deahlie
Junior

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 2. 12. 2011 13:30

Hardware je v N8 dostatečný, systém stíhá.
Kvůli foťáku bych vzal N8
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod dejvidek 2. 12. 2011 13:52

Také bych vzal N8, s aktuálnější verzí Belle bude fungovat bez problémů.
dejv
dejvidek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod obluda zelená 2. 12. 2011 20:49

N8, kvůli focení a HDMI.
Motorola T180-> Nokia 3410-> SE Z600-> Nokia 3410-> SE K750i-> SE K790i-> Nokia N8-00 -> Xperia SP -> Nokia 6

Nějak nemám čas.
obluda zelená
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Marpetka 2. 12. 2011 21:35

jsem taky pro N8,stíhá všechno a foťák,hdmi je super :)
Marpetka
Junior

Odeslat příspěvekod MetynLubiJoint 3. 12. 2011 09:17

Za me tez N8. Je to špička, Belle ji ma dat tez NFC. Ja ji mam neco pres pul roku a stále ji ne a ne pustit z ruky :-)
MetynLubiJoint
Junior

Odeslat příspěvekod kiki0 3. 12. 2011 09:21

N8 nfc nema ,
Nokia E7 Silver with Symbian Belle
Future : Nokia N9 Black 16GB
kiki0
Junior

Odeslat příspěvekod Luckyghost 3. 12. 2011 09:31

Já bych to tak tragicky s foťákem u 701 neviděl. Koukal jsem do svého telefonu a mám tam takřka všechny fotky nad 50cm kdy už je to i na 701 ostré. Větší chip je ale určitě výhoda.
Luckyghost
Junior

Odeslat příspěvekod seterwohipikule 3. 12. 2011 15:30

Ne každý taky fotí "makro", co hodně lidi používá jako chabý argument.
Už v C7 nebyl špatný foťák, 8Mpx bez AF.
Bablbam.
seterwohipikule
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod deahlie 5. 12. 2011 15:01

Díky za rady. Pro mně trošku nečekaný, že se nenašel jediný zastánce 701... Vyvozuji z toho, že není co řešit a N8 je jednoznačně lepší volba. 8-)
deahlie
Junior

Odeslat příspěvekod pedroeu 5. 12. 2011 15:28

N8 je paradny fon, mam ho uz takmer rok a uplna spokojnost, s prichodom Belliny to bude uz len "tresnicka na dortu" :)
The less you bet, the more you loose, when you win
pedroeu
Junior

Odeslat příspěvekod uiqjirka 5. 12. 2011 16:23

Mezi temito telefony jednoznacne ber N8.
uiqjirka
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Zekon 5. 12. 2011 16:53

N8 jsem kupoval pritelce, 701 jsem doporucil sestre. Pokud nefotis, ber 701, v opacnem pripade N8. 701 je pekna, rychla, proste takova vic sexy. Ale kdyz vidim ty fotky... Snad jeste venku, ale staci, kdyz si vyfotis neco doma a uz je to dost znat.
R.
Zekon
Junior

Odeslat příspěvekod Milil 5. 12. 2011 18:54

Odpověděl sis hned v úvodním příspěvku :) Je-li pro tebe foťák a HDMI důležitý, ber N8. S Belle je to vcelku svižný stroj, sám jej mám. Koktá u některých náročnějších webových stránek a některé aplikace se malinko déle spouští, ale není to nic zásadního. Ale jak psal Zekon, 701 taky vůbec špatná volba když nebazíruješ na foťáku a HDMI.
Samsung S8
Milil
Junior