První rozdíl vidím v display. Koukal jsem na srovnávací videa na youtubu, čímž jsem si potvrdil recenze, že n8 má věrnější barvy, zatímco 701 má mnohem jasnější display, ale černá není úplně ideální. Nedokážu posoudit jaký je lepší(?).

Absenci HDMI na 701 jsem schopen zkousnout. NFC beru taktéž jako "nice to have", ale určitě se bez toho obejdu. Dost zásadní vidím rozdíl ve fotoaparátech. O megapixely mi nejde, ale absence autofocusu u 701 mi dost vadí. Nefotím sice makro nebo dokumenty každý den, ale občas se to může hodit.
S čím potřebuju poradit je rychlost procáku a velikost RAMky. Nepotřebuju mít 1Ghz procák (s deseti jádry;-) ) jen proto, že čím víc giga tím víc adidas. Zajímá mně, jestli je pozorovatelné zrychlení systému z 680Mhz (u N8) vs 1Ghz (u 701). Četl jsem pár názorů, že symbian takovou rychlost procesoru nevyžaduje, protože je slušně optimalizovanej (naproti androidu), ale nemám ověřeno. Odhaduju že větší přínos by mohla mít 2x RAM, přeci jen 256MB mi přijde málo. Rád bych názory lidí se zkušeností s oběma telefony, jestli je znatelný nárust výkonu (v aplikacích, hrách) u 701 nebo jestli je to nezorovatelný rozdíl

Pokud by byl rozdíl ve výkonu zanedbatelný, šáhnu po N8, kvůli foťáku a HDMI. Na druhou stranu nechci se kvůli "pár" makro fotkám měsíčně, denně vztekat nad "pomalostí" systému. Měl jsem v ruce E7 (stejný procák i RAM jako n8) se symbianem ANNA a kromě zoomování fotek mi přišlo, že je vše (pohyb v menu, žádnou náročnější aplikaci jsem nepouštěl..) OK. Při zoomování se E7 na vteřinu zasekla než udělala co měla, to jsem např. u androidí xperie mini nepozoroval. Minimální rozdíl v ceně neřeším.
Omlouvám se za delší, ale snad vyčerpávající text.
Vítám názory především na výkon a display.
Předem díky.