Já L950XL používám už třetím rokem a zatím stále funguje a i když u to není můj hlavní telefon, tak na focení či natáčení Lumii stále preferuji. S L950XL jsem nacvakal tisíce fotek, takže nějaké zkušenosti s touto Lumií mám a myslím, že mohu vyhodnotit její silné a slabé stránky.
Za největší slabiny L950XL považuji za prvé autofokus, který je pomalý, ale hlavně nespolehlivý. Pomalé ostření by ani tak nevadilo, kdyby bylo aspoň spolehlivé, ale Lumia neumí často dobře zaostřit ani za bílého dne a se zhoršujícími světelnými podmínkami nespolehlivost roste až je někdy spolehlivější přepnou ostření na manuál.
Druhou velkou slabinou je přecitlivělý optický stabilizátor IOS, který občas doslova utíká s obrazem a na toto jsem si po L925 dlouho zvykal. Že díky IOS udržíte za špatných světelných podmínek i jinde už neudržitelné časy, tak o tom žádná, tam pomáhá. Ale IOS dokáže naopak zmršit za bílého dne snímky, které byste v pohodě udrželi i bez stabilizace (setiny či dokonce tisíciny vteřiny), tak to už tak skvělé není. Jestli vám z Lumie lezou snímky jako by "selektivně" zaostřené, tedy že část záběru je zaostřená dobře a část záběru ve stejné ostřicí rovině naopak rozmazaná (neplést s hloubkou ostrosti), třeba při focení krajiny je půlka záběru ostrá a druhá půlka stejně vzdálené krajiny rozmazaná, tak si vzpomeňte na stabilizátor. V extrémních případech na snímku vzniká efekt miniatur vytvořený např. tilt-shift objektivem.
A za třetí největší slabinu považuji bugy v SW, které možná mohou z a předchozí slabiny. První půlrok s L950XL jsem nemohl přenést přes srdce, že neumí uložit do snímků přesné souřadnice, což pak naštěstí opravili, ale i nyní to občas dělá. Po vyfocení snímku a snaze si jej rychle prohlédnou uvidíte často jen černou obrazovku. Při používání tlačítkové spouště se často objevuje chybové hlášení "Něco se nepovedlo..." atd. atd. Proti SW bugům se dá bránit snad jen pravidelným restartováním.
Jinak
ad 1) 8MP je samozřejmě to nižší rozlišení, ale spíš myslím, že se upsal a myslel JPEG 8 MP + DNG 16 MP. Já osobně RAWy u mobilu nepoužívám. Jinak osobně preferuji kvůli největšímu rozlišení formát 4:3, nicméně ani 4:3 ani 16:9 nejsou u Lumíí nativní formáty, ale oba ořezy a i když je 16:9 víc ořezané, tak poskytuje větší rozlišení v bodech na řádek.
ad 2) Ve 4K taky moc netočím kvůli velikosti výstupních souborů a většinou si vystačím "jen" s FHD při 30FPS, ale slyším/čtu poprvé, že by při natáčení chyběla optická stabilizace. Nezdá se, že by u mého kousku chyběla optická stabilizace, naopak se k ni dá přidat i digitální (byť za cenu "zúžení" záběru) a 4K výstup z L950XL bych řekl, že je jeden z těch lepších. Při točení doporučuji do nějaké rozumné vzdálenosti napevno zaostřit a v případě potřeby se pak během natáčení přeostřit zas jinam, protože to je méně rušivé než případné případné automatické přeostřování.
ad 3) Že L950XL dost hřeje a nejen při točení 4K, tak s tím bych souhlasil, ale vyloženě přehřátí jsem zažil jen v parných dnech při navigování v autě za oknem a to telefon nahlásí, že se odmítá i nabíjet, zřejmě kvůli akumulátoru.
Když se L950XL nějaká fotka fakt podaří (když ji správně zaostří, nerozdrbe IOS či jiný bug), tak myslím že kvalitou výstupu může stále konkurovat současným TOP modelům, ale nikomu bych ji díky výše uvedeným nectnostem jako fotomobil už nedoporučoval

.