Nokia 6500 slide - zkracování výdrže baterie

O mobilních telefonech značek Nokia i Microsoft

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod phileas 4. 2. 2024 00:13

Mám asi od roku 2007 Nokii 6500 slide. Baterie mi vždy vydržela cca 5 dní při plném používání - denně asi 1/2 hodiny telefonátů, asi 30 sms, hodně zapisování do úkolů a do poznámek. Internet nikdy nepoužívám. Přibližně po 3 letech už baterie začala bývat slabší tak jsem koupil novou, zprvu originální, později od Avacomu. V obou případech pak výdrž znovu dosahovala cca 5 dnů. Někdy před asi 5 lety se ale začalo dít něco pro mě nepochopitelného - baterie najednou nebyla schopná vydržet víc jak 3 dny, a to i když jsem koupil novou. A někdy během minulého roku 2023 se tento interval zkrátil už jen na 2 dny. Po novém roce 2024 už mi baterka vydrží jen asi 1 den. Nic na tom nezměnila výměna simky. Zkusil jsem dát simku i do jiné Nokia 6500 slide a chovalo se to stejně. Moje otázka: Je možné, že operátor něco mění v signálu, takže mi víc a víc vyčerpává baterku? Můžu něco udělat, abych výdrž baterie prodloužil? Spořič obrazovky mám samozřejmě zapnutý. Nechci dotykový telefon - nepotřebuju internet v telefonu a chci malý telefon, který vydrží víc dní, má přitom poznámky, úkoly a aspoň takovýto foťák. Děkuji za radu.
phileas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jean_Valjean 4. 2. 2024 06:24

Operátora tvoje baterie vůbec nezajímá. Prostě ten telefon je po smrti a nadměrné vybíjení je způsobené nějakou chybou v něm, např. zaoxidovaný spoj na desce apod. Možná nějaký fanda starých Nokií by to rozdělal a zkontroloval, ale není to rentabilní.
Jean_Valjean
Junior

Odeslat příspěvekod myšpulín 4. 2. 2024 07:11

Těch příčin může být víc.
Třeba ty baterie, sice se dá koupit jako že nová, ale ve pravděpodobně leží x let na skladě a degraduje, ke starým telefonům se nebude vyplácet vyrábět nové baterky.
Stárnutí telefonu taky může mít vliv, kromě oxidace to může být třeba vysychání kondenzátorů.
A možná i operátoři mohou mít vliv, 3G síť už vypnuli úplně a zaměřují se hlavně na 4G a 5G sítě, 2G sice udržují, ale jen v nejnutnějším rozsahu.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lada t5 4. 2. 2024 17:38

Možná bych ještě zkusil použít jinou nabíječku, jestli třeba není problém v ní.
Pixel 5, Pixel 6, Pixel 8
lada t5
Junior

Odeslat příspěvekod šulda 4. 2. 2024 18:13

Problém je téměř dvacetiletý telefon.
šulda
Pokročilý

Odeslat příspěvekod phileas 4. 2. 2024 20:36

Už dávno bych si koupil novější, ale lidi jsou dneska posedlí dotykovýma telefonama, potřebujou 16 hodin denně mastit prstem obrazovku a odpovídat každému na jakékoliv uprdnutí, nevadí jim přitom nosit v kapse na zadku prkýnko na krájení cibule. Výsledek je, že výrobci telefonů kromě masy dotykáčů prodávají jen pár děsivých modelů pro důchodce, které ale nemají tu praktickou výbavu, jakou má Nokia 6500 Slide, takže nemám z čeho vybírat. Jsem z toho už řadu let naštvaný. Asi jsem "divný", že telefon nemám primárně na sociální sítě, ale na hovory a poznámky.
phileas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod šulda 4. 2. 2024 22:39

Jo, to já chápu, ale ten telefon je praděda a i HW stárne. Sehnat do něj dnes novou baterii bude zřejmě nemožné.
šulda
Pokročilý