Tak zhrnu dojmy, po 2 dnech používání, jelikož se docela recenze na netu rozcházejí,někdy si myslím, že každej porovnává jiný telefon, kdy na nokiamaninii ji zkritizovali ze všech stran,
tak zase na idnes ji vychválily víceméně a nejblíž si myslím, má mobilmania. Je to taky o úhlu pohledu.
Pojedu po bodech.
Plusy:
- kvalitní konstrukce
- kvalitní displej
- design - kovové kryty dělají své
- fotoaparát,video
- nové uživatelské prostředí
- přetáčení videa,hudby (nelze přetáčet s obrazem)
- hudební přehrávač
- miniusb,jack
- TV výstup
- spousta drobných užitečných vylepšení, téměř u všech položek
- různorodost nastavení spořiče displeje - např. galerii obrázků, více běžících spořičů za sebou, ...
- propracovanost sms zpráv (dynamické roztahování "psací" plochy,detaily zprávy jsou hned pod přijatou/odeslanou zprávou, ...)
- karta lze vyjmout bez vyjmutí baterky
Mínusy:
- zatím není podpora aktualizace přes NSU,je pouze z telefonu
- sluchátka nemají na dálk. ovládáči ovládání hlasitosti,navíc ovladač umístěn vysoko
- menší rychlost oproti N6280
- při vyjmutí a vložení pam. karty si nepamatuje cestu k tapetě,která je uložená na kartě - znova nutno nastavit, to asi bude u více věcí
- není žádným způsobem chráněna krytka fotaparátu (mega mínus)
- větší hmotnost - dá se zvyknout (design to rozhodně vykompenzuje)
- tužší středové a čtyřsměrné tlačítko - není to ale tak hrozný
- profily jsou už schovány v menu, ne při vypnutí - tel. se rovnou vypne při podržení červ. tlačítka
- vyndání sim karty je potřeba více zručnosti (ale to tak nebolí, zas tak často ji nevyndáváme)
Spousta mínusů by mohl vyřešit novější FW, ale bohužel ani nejlepší FW nevytvoří krytku fotoaparátu

.
KONSTRUKCE:
- co se týká konstrukce, tak kvalita vysouvání je vynikající, díly na sebe krásně sedí, lehce zapadají, nikde se neprojevuje vůle ani do stran, ani směrem dolů - vyjimkou je zavřený stav, kdy ho máčknete ve prostřed asi zhruba o 0.2 mm, ale je to tak nepatrný, že to pomale nemá cenu zmiňovat.
Někde psaly, že po stisku tlačítek ucítíte ,jak se na sebe díly prohnou - rozhodně ne, bud je rozdílnost ve zpracování jednotlivých kusů, čemu moc nevěřím, nebo to byl velký kritik Nokie. Dokonce vnitřní část vrchní konstrukce je z kovu.
Kritiku snáším na gumový proužek, který má pomoci pro vysunutí a zasunutí, je málo použitelný, škoda, že to není jako na N6280,
tam to bylo na jedničku, zde při vysunutí je ok, jelikož stejně pohodlný je to ze spodu vysunout, horší je zasunutí,zde většinou stejně šáhnete částečně na displej, proužek pomáhá minimálně, ale lepší,než kyby tam nebyl vůbec. Ale rozhodně to není žádná tragédie, je to spíš detail, který brání k naprosté dokonalosti.
Velký zadní kryt - sedí ideálně, ikdyž ze začátku první den mě přišlo, že se minimálně prohne, ted už vůbec po pár vyndání a zandání,
Z prava kryt trochu přečuhuje, čehož jsem se při zjištění zhrozil, ale nakonec je to záměr - aby skryl tlač. ovládání hlasitosti.
Z levé strany boční kryt se minimálně prohýbá směrem dovnitř - cca 0.1 mm.
Z boku,jak je mezera mezi jednotlivýma dílema, tak se tam dostává trochu špína.
Tolik ke konstrukci - hodnotím na 1-, škoda, že nedotáhla nokie detaily, ale je to vše z kovu, dá se předpokládat vysoká kvalita i po letech používání.
KLávesnice
- rovněž kvalitní, na tu si nikde nestěžovali a ani já nemám výtky - akorát na křížek budete muset víc zalomit palec.
Displej
- nevěřil jsem, že bude ještě lepší než na N6280, jelikož tam byl hodně kvalitní, ale podařilo se. Barvy jsou sytější. nemámnejmenší výhrady.
Na font je třeba si chvíli zvyknout.
Zprávy
- ještě o chlup vylepšený, v přidat příjemce si navíc můžete vybrat krom posledních použitých taky:registr hovorů,oblíbený kontakty předem nadefinované,
pod přijatýma/odeslanýma zprávama se zobrazí rovnou detaily zprávy - nemusíte jít přes menu, paráda.
Pokud příjde sms, tak hned u ikony zprávy se zobrazí jméno, kdo vám píše, to stejný u nepřijatýho hovoru, tam i dokonce s fotku.
Hudební přehrávač
- supr, jde přetáčet video,hudba, dobře i vypadá, dají se dělat alba,žánry, ..., je to velký skok dopředu oproti N6280, je to plnohodnotný mp3 přehrávač
Dále jsou vylepšené stopky, budík, u spousty je pár malých detailů, které příjdou vhod.
Fotoaparát
Foťák bych řekl, že je na dobré úrovni, ale koukněte na fotky a porovnejte samy :
nokia6500slide_navecer.zip.
vecer_za_tmy_s_bleskem.zip.
Moc nekoukejte na nokiamanii, tam vybrali ty nejhorší a daly je na web, alespoň mě to tak příjde.
Co bych ale hodně zkritizoval je to, že chybí jakákoliv krytka fotoaparátu

, dodnes nepochopím, proč nedaly alespon sklíčko do zadního krytu. Stačí tvrdý drobek na stole a pokud se trefíte a položíte na to zrovna telefon, tak je pravděpodobně vymalováno - poškrabáno. Mám ho strach dávat i do kapce s klíčema.
Toto je fakt fatální chyba
Rychlost už jsem komentoval o pár příspěvku výšše. Není rozhodně pomalík, ale mohl by být o chloupek rychlejší, aspon tak, jak byla N6280, při velkých harakidách, kdy se
snažíte rychle procházet menu , otevítrat, zavírat složky atd.., má telefon občas tendenci zamrzávat,ale nezamrzne natolik, aby se musel vypnout, stačí podržet červ. tlačítko a chvíli vyčkat.
Můžet mrknout sem,ale kvalita je špatná:
procházení v menu
spuštění javy
Reproduktor:
je dostatečně hlasitý a i kvalitní, ale cítím, že by mohl být lepší.
Výdrž:
zatím nemůžu přesně posoudit, každý den ho dobíjím, jelikož se nezastaví

.
Až na tu krytku fotoaparátu jsem zatím spokojený - telefonu bych dal 91%, škoda, že v některých případech nemá nokie cit pro detaily
Tenhle telefon už jen tak za jiný nevyměním, tolik závěrem
Jinak o víkendu namlátím spoustu fotek, pak dám hned odkaz. To už asi bude mít i MM recenzi, tak budete moct porovnat, jak jsme se shodli a taky jiný úhel pohledu.