MobilMania.cz

Přihlásit se


Předchozí stránka  |  Další stránka

Konec 3G?

Offline - BAN Profil 
8. 5. 2016 07:26 Odeslat příspěvek
petyo:

Po dvou letech končí podle tebe novým vysílačům živnost, když předchozí byly v provozu deset let? ROFL TMO v letech 2008-10 nechal kompletně vyměnit infrastrukturu 2G sítě, která se stavěla po NMT, takže tady byla ještě delší dobu. Každá síť vyžaduje servisní zásahy v průběhu životnosti, bylo by směšné domnívat se, že operátor odstraní 3G síť, která je fakticky nová a investoval do ní v nedávné době nemalé peníze.

Virtuály právě nedostaví 1) část virtuálů sami vlastní a vyhovuje jim to mít takto segmentovaný trh a nabízet budget oriented bez LTE
2) O2 má čisté svou sítí 3G pokrytí 80% populace, to není vůbec špatné, po sdílení s TMO je to ještě o poznání lepší.
3) Nemáš pravdu 3G modul nevypnou a nevymění za jiný LTE, tak jednoduché to není, Na LTE stavěli nové vysílače. Za další podle plánů výstavby sítě TMO a O2 se nic takového v příštích letech nechystá.


Pokud máš nějaký hodnověrný zdroj toho tvého bludu a mystifikace o odpojení virtuálů, tak sem s tím, já si to moc dobře nedovedu představit, protože rámcovky mezi operátory a virtual jsou dlouhodobé dohody a ani O2 ani TMO nemůže vypnout ze dne na den 3G síť, když mají smluvně závazek o jejím poskytování třetí straně na příštích pět až sedm let u nově uzavřených smluv.



djdekl:
Taky jsem to četl, protože mu to nařídil ČTÚ, jinak by tu svojí kvazisíť VDF provozoval navždy, je to nejhorší český operátor, jak co do kvalitu služeb, tak pokrytí.
Poslední příspěvek


Offline - Junior Profil 
8. 5. 2016 07:43 Odeslat příspěvek
Tak ono jde i náklady na údržbu a podporu.

Takhle musí vynakládat náklady jak na provoz a údržbu LTE, tak na 3G. Jednodušší by tedy bylo starší 3G odstřihnout. To co půjde (HW), to použít jinde, co ne vyhodit a bude to daleko menší náklad do budoucna.

Osobně jsem pro maximální rozšiřování LTE, třeba za úsporu nákladů na provoz stávajících 3G sítí.


Offline - Junior Profil 
8. 5. 2016 07:54 Odeslat příspěvek
Mr. lojzak tady šíři pěkné bludy.


Offline - BAN Profil 
8. 5. 2016 08:30 Odeslat příspěvek
Čerpám jen z oficiálních a dohledatelných zdrojů, nikde není uvedené oficiální datum odstavení 3G, sítě jsou to nové s plánovaným dlouhodobým provozem. Stejnětak je nesmysl, že operátoři mění socket BTS z 3G na LTE na stejné frekvenci, Jak tu někdo psal, kdyby to tak bylo, nemusely by soutěžit licenci na LTE, protože 3G mají licencovaný na dlouho dopředu.

Je dohledatelné oficiální stanovisko představitele TMO, že investovat budou převážně do LTE a omezené do 3G o vypínání ani slechu ani vidu.

Představitele O2 prozradili, že 3G budou vypínat ve VZDÁLENÉ budoucnosti, ale zmínil to až po dotazu novináře s tím, že to vůbec není na pořadu dne.

Jestli máte někdo relevantní zdroj s datem plánovaného odstranění 3G tak sem s ním, rád se něco nového dozvím.



Naposledy upravil seterwohipikule dne 8. 5. 2016 08:34, celkově upraveno 1

necituj předchozí příspěvky, stačí kliknout na odpovědět



Offline - Junior Profil 
8. 5. 2016 08:54 Odeslat příspěvek
http://e-svet.e15.cz/it-byznys/t-mobile ... 3g-1223801


Offline - BAN Profil 
8. 5. 2016 08:58 Odeslat příspěvek
Současný stav plně dostačuje a prioritou je výstavba sítí čtvrté generace LTE. Neplánujeme ani její vypnutí, naši velkoobchodní odběratelé s ní i nadále počítají pro jejich koncové zákazníky,“

Dík, je to přesně tak jak jsem říkal. :)


Offline - Junior Profil 
9. 5. 2016 08:04 Odeslat příspěvek
Ano. To tvrdi O2, resp. CETIN. Ale TM rika neco jineho. Osobne bych O2/Cetinu neveril ani nos mezi ocima.


Offline - Junior Profil 
9. 5. 2016 08:41 Odeslat příspěvek
Podle tohohle článku http://www.mobilmania.cz/t-mobile-zacne ... fault.aspx chce T-Mobile s vypínáním začít v roce 2018.

Čili je velmi nepravděpodobné aby u kohokoliv 3G "končilo" už letos. Na druhou stranu se 3G už nějaký čas nerozvíjí a kdo to myslí s používáním dat vážně, potřebuje LTE už teď. Naopak na volání stále plně dostačuje GSM. Čili 3G už se skutečně pouze nechává dožít.


Offline - VIP uživatel Profil 
9. 5. 2016 08:46 Odeslat příspěvek
Například Tesco a Blesk jedou jen na 3G.
Takže buď bude LTE nebo 3G.
Není to o víře tomu či onomu.
Zatim je 3G.


Offline - Mírně pokročilý Profil 
9. 5. 2016 09:30 Odeslat příspěvek
Dnešní řešení je šikovné v tom, že pohým softwarovým zásahem je možné frekvenci v síti 3G nahradit za novější stejné LTE.

Operátoři už nedávno avizovali, že třeba 3G na 2100MHz budou chtít raději využívat pro LTE 2100MHz.

A má to smysl. "Vypínat" v právém slova smyslu se nebude. Bude se přepínat. To v reálu znamená, že 3G bude zhasnuté a svítit na tom stejném místě bude LTE. Nyní je navíc VoLTE důkazem toho, že lze v LTE i volat. Takže reálný dopad to nebude mít na nikoho. Vlastně ano, na toho, kdo nemá LTE/VoLTE ready telefon.

Výhody: vyšší přenosová rychlost, vyšší kapacita.


Offline - Junior Profil 
9. 5. 2016 12:22 Odeslat příspěvek
Lidi neblaznete - 3G tady s nami jeste nejakou dobu pobude. Vybirat ted telefon s tim, ze 3G bude vypnuto je nesmysl. Normalni clovek telefon neporizuje na 5 a vice let. Takze pokud se nekdo pohybuje v oblasti, kde ma 3G, nemusi se bat, ze by v dohledne dobe skoncil ne Edge.


Offline - Junior Profil 
9. 5. 2016 14:07 Odeslat příspěvek
Pokud dnes někdo vybírá telefon tak nemá cenu vybírat bez LTE. Pokud to není telefon pro děcko, který víc funguje jako herní konzole a nebo pro seniory, kteří data vlastně nevyužijí.


Offline - Trvalý BAN Profil 
9. 5. 2016 15:36 Odeslat příspěvek
Je to na každém. Důchodci a děcka.. Blbost. Spousta mladých i dospělých data nepotřebuje a nevyužívá. A divil by ses, i senioři využijí data. Na stejné věci jako spousta, dejme tomu, pětatřicátníků.


Offline - Junior Profil 
9. 5. 2016 16:41 Odeslat příspěvek
Ano. Proto jsem použil formulaci "senior, který data nevyužije." Ten který je potřebuje si logicky koupí telefon s LTE. A děcka data samozřejmě potřebují a i využijí, ale málokterý rodič je zaplatí. Takže mají většinou nějaký malý tarif a data používají maximálně po FUP na viber apod.


Offline - Junior Profil 
10. 5. 2016 13:02 Odeslat příspěvek
Katikakus píše
Lidi neblaznete - 3G tady s nami jeste nejakou dobu pobude. Vybirat ted telefon s tim, ze 3G bude vypnuto je nesmysl. Normalni clovek telefon neporizuje na 5 a vice let. Takze pokud se nekdo pohybuje v oblasti, kde ma 3G, nemusi se bat, ze by v dohledne dobe skoncil ne Edge.

Konecne rozumny post. 3G pobezi jeste radu let. Telefon bez LTE bych si vsak dneska jiz nekoupil...
Nahoru

Odeslat nové téma  Odeslat odpověď
Přejít na stránku Předchozí stránka  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další stránka
Stránka 2 z 6 [ Příspěvků: 76 ]
Předchozí téma | Následující téma
Verze pro tisk


Hledat
Přeskočit na
 

Hledat

Zobrazit v normálním vzhledu
Podmínky pro užívání služby informační společnosti | Informace o zpracování osobních údajů | Cookies