Úpisy operátorům v Česku

O síťových operátorech a jejich službách (O2, T-Mobile, Vodafone a další)

Moderátor: Moderátoři MobilMania.cz

Odeslat příspěvekod blast3r 9. 8. 2008 22:16

Zdravim cesku komunitu;

Dlhsiu dobu pozorujem vase diane v oblasti hlasovych sluzieb, a zistujem, ze je u vas akesi "IN" byt neviazany pausalom... Nechapem tomu, ake mate z toho vyhody?! To my chcete naznacit, ze v Cechach sa vola vyhodnejsie na predplatenkach ako z pausalu?

Ja sa pravidelne viazem na 2 roky uz od 1998 roku... Nevidim na tom nic zle.. Volam casto v silnej prevadzke a do vsetkych sieti.

Napriklad som sa teraz zaviazal na dalsie dva roky u OR:

Pausal(po cesky tarif) 70 minutovy normalne stoji 500 SK/mesiac. Ked sa im upisem na dva roky, daju mi ho za 333 SK/mesiac + mozem si zobrat akciovy telefon... Ten telefon na akciu byva na 70 minutovy pausal lacnejsi o 3000-4000 ako v internetovych obchodoch.....

Na predplatenke zaplatim pocas silnej prevadzky 15SKK/min. Ked prevolam 70 minut = 70*15=1050 SKK. Trochu rozdiel nie? A navyse si musim kupit telefon za plnu cenu :-/

A mat neviazany pausal je tiez blbost... stracam 200 SKK mesacne, a azs si musim kupit telefon za plnu cenu....

A za tych 200SKK usetrenych mesacne som si doobjednal datovy balik...
Bez viazanosti by som stratil niekolko tisic....

Mohol by mi to niekto upresnit, co je v cechach tak uzasne na neviazanom pausale?

Planujem zostat v CR a asi aj zobrat pausal..

Dakujem za odpovede....
blast3r
Junior

Odeslat příspěvekod snowboarder 9. 8. 2008 22:26

u nás je to složitější :-)
2 leté smlouvy existují od roku 1996, zahájení provozu GSM. Stejně jako u vás. U nás se pak dělí u O2 a T-Mobile podle toho, zda chceme zvýhodněné služby (většinou větší počet minut, nebo levnější hovorné) nebo zvýhodněný telefon. U O2 případně kombinace obojího, ale s úvazkem na 3 roky.

U nás je ale také možné mít normální paušál bez dvouleté smlouvy, který lze kdykoliv vypovědět.

Všechny nás ale zmlsal Oskar (nyní Vodafone), který "nutí" zákazníky při odběru zvýhodněného telefonu setrvat na svém tarifu jen 6 měsíců, zatímco ostatní operátoři chtějí smlouvu na 2 roky, z toho rok plnit minimální měsíční útratu.

Na druhou stranu pro někoho může být výhodnější dvouletá smlouva u O2 nebo T-Mobile, než 6měsíční u Vodafone. U O2 a T-Mobile se totiž uvazuje na rok k minimální útratě, která odráží výslednou zvýhodněnou cenu telefonu. Tu útratu je možná splnit jakýmikoliv službami, ať daty, tak jakýmikoliv balíčky, nebo tak, zatímco u Vodafone je to poloviční doba (šest měsíců) a musí se to splnit jedině tarifem, který je navíc po celou dobu nemožnost změnit. Tedy lze to utratit jen za Volání v Česku a SMSky.

Dá se říct, že jsme se nechali zmlsat, zatímco všude v okolních státech jsou dvouleté úvazky mobilním operátorům naprosto normální, v Česku jsou lidé dost přelétaví a Oskar je to naučil :-)
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Fido+ 9. 8. 2008 23:11

Duvod je predevsim historicky. Donedavna byly "dotovane" telefony u operatora drazsi nez stejne telefony ve volnem prodeji. Dalsi vyhody zadne.
Pak prislo obdobi, kdy bylo mozne si vzit bud telefon nebo vyhodu (ne oboje). To trva v podstate doted. Vyjimkou je O2, ktery umoznuje oboji ale uvazek je na 3 roky.
Navic je soucasna doba dobou pomerne rychle se meniciho trhu a dvoulety uvazek mnohdy znamena jaksi se zakonzervovat a nemoci z toho duvodu vyuzit vyhodnejsi nabidku at uz u vlastniho operatora nebo u konkurence.
Na slovensku byla situace od zacatku uplne jina a uvazky tam mely smysl. Stejne jako v okolnich zemich.
U nas jsou dodnes telefony dotovane naprosto minimalne s vyjimkou nejvyssich tarifu. V okolnich zemich zpravidla uvazek znamena telefon uplne zdarma a to mnohdy i ty nejvyssi modely. Dalsi vyhody za uvazek opet minimalni a za upis to spouste lidi vubec nestoji.
Zjednodusene receno u nas operatori zatim nedokazali prijit s nabidkou, ktera by vyvazila ztratu svobody na dva roky. Spousta vyhod se casto tyka pouze predplacenek a pausaly maji smulu.
Fido+
Expert

Odeslat příspěvekod vaclavbarak 9. 8. 2008 23:36

Ze své "peněženky" mobilu volám tak málo že se mi paušál nevyplatí. :-) Tak proč se vázat? Na dlouhé hovory používám volání přes internet, které je zdarma.
vaclavbarak
Pokročilý

Odeslat příspěvekod agila77.com 10. 8. 2008 07:18

za dva roky či rok se hodně změní a tak jít do nějakého tarifu se dle mě nevyplatí nejen kvůli svobodě ale i ceně! Operátor pak začne nabízet lepší službu za menší cenu + ještě něco na víc než vám a pak jen zíráte a litujete že jste se uvázal! Mě stačí uvázat se na půl roku a víc ani krok!!!
Například O2 vás nepustí ani po smrti a vy víte co bude za měsíc a za rok či dva ?
agila77.com
Junior

Odeslat příspěvekod Snekac 10. 8. 2008 08:22

Já bych si dovolil odpovědět na tu část s předplacenkami. Ano, u nás je sazba na předplacených kartách mnohdy výhodnější než u paušálu. Viz třeba Vodafone nabitá karta a její stejné sazby jako u tarifu, nebo divoká karta s bezkonkurenční cenou do vlastní sítě. U nás hlavně uživatel který se zaváže na dva roky nemá tak velké výhody, aby se mu to vyplatilo (samo někomu ano).
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Well-being 10. 8. 2008 11:10

Proč se upisovat, když to jde i levněji.

O2 výhodné vánoční simky se 100% bonusem na 1. dobití - 1 min. volání kamkoliv za 2,75 Kč
TM Mých5 - na 5 čísel - 1 min. volání za 3,50 Kč
VF divoká karta - 1 min. volání 2,98 Kč do VF, 2,38 Kč na dvě vybraná čísla VF

No aby se neřeklo, přece jenom jeden tarif s min. úvazkem (opravuji, bez úvazku):
VF Odepiš - za 11,90 Kč 40 volných min. do VF
Výhodné SMS - 0,42 Kč do VF, ostatní 1,78 Kč

Stačí vlastnit DUO mobil a všechno funguje jako na drátkách ;-)
Naposledy upravil Well-being dne 10. 8. 2008 20:10, celkově upraveno 1
~ dubium est initium sapientiae ~
Well-being
Junior

Odeslat příspěvekod Dj Smolíček 10. 8. 2008 14:40

souhlasim s fidem+ ze upis na 2 roky je mnohdy vlastni poprava, jelikoz ceny hovorneho, ale sms a ostatnich sluzeb, jdou neustale dolu a 2 roky je opravdu dlouha doba, tudiz se nemusi vzdy tyto smlouvy podepisovat i pres zvyhodnene nabidky, ktere se vazou k urcitym tarifum s dotovanym telefonem. je videt ze mobilni operatori maji vse stale dobre propocitane , aby se jim penizky nevytracely , ba naopak aby "pouze" vydelavali.
36°
Dj Smolíček
Junior

Odeslat příspěvekod Snekac 10. 8. 2008 16:43

well-being: Jakej úvazek je u tarifu Odepiš??
> Jak pokračuje kampaň za svobodu informací?
>> Pardon, o tom nelze mluvit.
Snekac
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Well-being 10. 8. 2008 17:22

Musím se přiznat, že ani nevím, používám ten tarif již mnoho let. Předpokládal jsem, že je to jako u všech tarifů VF, povinnost využívat min. 6 měsíců. Ale napadá mě, že by to asi pro VF nemělo žádný smysl. Takže pokud si vymýšlím, omlouvám se.
Well-being
Junior

Odeslat příspěvekod snowboarder 10. 8. 2008 17:24

to je, samozřejmě, nesmysl, povinnost u VF držet tarif 6 měsíců je jen v případě koupě zvýhodněného telefonu, jinak je možné zrušit tarif ze dne na den; stejně tak je to i u jiných operátorů > paušál je možné mít na dobu neurčitou a kdykoliv zrušit, nebo podepsat smlouvu na 2 roky a dostat určitý bonus
::: Vyzkoušejte aplikaci SuperFórum pro Android http://goo.gl/3OyV6 :::
snowboarder
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Well-being 10. 8. 2008 17:36

Pravda. Nikdy jsem mimo tarifu Odepiš žádný jiný paušál neměl, takže bych se k paušálům neměl ani vyjadřovat ;-) Tak pro příště ...
Well-being
Junior

Odeslat příspěvekod Michal P 10. 8. 2008 18:41

Tak tak hodně lidí má zažitý ten omyl že operátoři mají jen tarify na 24 měsíců, nebo v případě Vodafonu na 6 měsíců. Je to díky reklamám které téměř vždy nabízejí tarif s nějakým zvýhodněním, většinou telefonem a tím pádem i úvazkem.
Můj "rekord" je 7 dní tarifu u T-mobile, kdy v den aktivace jsem hned dával výpověď pro přenos čísla k Vodafonu. A proč to všechno? Inu vyjímečně dával T-Mobile dárky i ke smlouvám na dobu neurčitou, konkrétně telefon Samsung C140 a později i fotbalové míče, které teď nabízí k prodloužení smlovy s Bav se.
Tak jsem to využil a to hned 6x takže jsem získal 6 Samsungů a 2 míče, jelikož je dávali až později. :)
...
Michal P
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dj Smolíček 10. 8. 2008 18:54

tak michale p. tady je presny priklad toho, jak cesky clovek umi vyuzit sebemensi chybu operatora a troufnu si rict, ze jsi urcite nebyl jedinym, kdo vyuzil teto sance k ziskani nekolika telefonu a nebo micu. ale uprimne receno bych toho vyuzil take , jen bohuzel ja jsem tuto nabidku nejak prehledl. kazdopadne ti gratuluju, urcite jsi mel o starost min pri vyberu darku pro rodinu. myslim ze mobilni telefon nebo fotbalovy mic rozhodne potesil :-)) BRAVO :tleskani ;-) :tleskani
36°
Dj Smolíček
Junior

Odeslat příspěvekod Michal P 10. 8. 2008 19:59

A ještě, když jsem na prodejně dával ty výpovědi, v prvním kole to byly 4 najednou, tak mi dával ten pracovník reklamní propisku s tím že mě rádi někdy v budoucnu přivítají zpět. :D
...
Michal P
Pokročilý

Další stránka